Dorstles #27: Bier in blik? Yes, we can!

 

Het hangt in de lucht, en dan heb ik het niet over de lente: de definitieve doorbraak van bier in blik is aanstaande. Zo lanceerde Café Gollem in de Amstelstraat, de jongste van de vier Gollem cafés in Amsterdam, deze week een mooi initiatief: het nam een koelkast in gebruik met louter blikbier en biedt daarmee naar eigen zeggen het grootste assortiment blikbier van Nederland aan. Het mooiste aan dit initiatief is dat er vrijwel geen ingeblikte pilseners in deze koelkast zijn te vinden, het zijn vooral bieren met de meest gevarieerde smaken.

De voordelen van blik, als verpakkingsmiddel voor bier, zijn eindeloos wanneer je dat met de traditionele fles vergelijkt. Bier is een natuurproduct en dus onderhevig aan veroudering, en daarmee smaakachteruitgang. De belangrijkste factoren die de onontkoombare veroudering bespoedigen zijn temperatuur, oxidatie en licht. Het is dus zaak om uw bier, ongeacht of het in fles of blik zit, altijd gekoeld te bewaren.

Oxidatie is een reactie met zuurstof waardoor een andere stof verandert. Bier roest niet, maar het ontwikkelt een nare bijsmaak die doet denken aan papier of karton. Blik is 100% luchtdicht: via de kroonkurk kan er altijd wat zuurstof doordringen.

De grootste kwalitetswinst haalt blik bij bescherming tegen licht: een fles laat altijd licht door wat reageert met de hop waardoor ongewenste smaken ontstaan, een blik is volkomen lichtdicht.

Daarmee zijn we er niet: blik koelt sneller dan glas, is veel beter recyclebaar en milieuvriendelijk vanwege het mindere gewicht: in een volle vrachtwagen scheelt dat ruim tienduizend liter bier!

Bij veel mensen zit afkeer tegen blik tussen de oren: zij herinneren zich de bliksmaak die vooral groenteconserven vroeger had. Dit is tegenwoordig volstrekt uitgebannen. Brouwers zien het als de ideale bierverpakking waarin de kwaliteit het best behouden blijft, net zoals fusten of tanks voor het café. Steeds meer brouwerijen gebruiken het en vooral in Amerika zijn het ook steeds meer brouwers die geen pils brouwen. De onlangs in Berlijn geopende dependance van het Californische brouwhuis Stone gebruikt flessen zelfs helemaal niet meer. Ik verwacht dat dit jaar enkele Nederlandse ambachtelijke brouwerijen hun eerste ingeblikte bier zullen presenteren: Brouwerij De Molen zou er al ver mee zijn.

Testtip
Zelf een proef op de som nemen kan met bijvoorbeeld Brewdog Punk IPA: beide verpakkingen vindt u in Nederland. Het zijn overigens vooral aromatische bieren met vluchtige smaakelementen die het meest van blik profiteren. Drink hetzelfde bier uit fles en blik en ervaar het verbazingwekkende verschil in smaakintensiteit.

2 Comments
  • Jan
    maart 19, 2017

    Blik is geweldig, maar stop eens die milieukaart te trekken. #fakenews.

    • Rick Kempen
      maart 19, 2017

      Beste Jan –

      De milieukaart wordt getrokken omdat deze zeer relevant is. Met name de winst op het gebied van transport en hergebruik van materiaal is significant. De kaart wordt gespeeld omdat deze reëel en significant is, niet uit marketing overwegingen. Verder ben ik het met je eens. Blik is geweldig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *