Alaskan Smoked Porter – en waarom Milan in snel tempo een bierbestemming wordt

Op maandag 21 september deed ik een verticale proeverij van drie jaargangen van de veelgeprezen Alaskan Smoked Porter in Sloan Square, een toonaangevende craft bier bar in Milaan. Het was deels ter gelegenheid van de tweede editie van Milano Beer Week die op die dag begon, en deels om een van de beste bieren van de wereld te vieren. Degenen die aanwezig waren kregen waar voor hun geld!

milano1Milano Beer Week is een initiatief van de toonaangevendeItaliaanse  bier journalist Maurizio Maestrelli, en aan de tweede editie nemen meer dan dertig locaties deel met een grote verscheidenheid aan bier evenementen. Bijvoorbeeld de opening van de eerste Italiaanse bar waar ‘brouwerij verse’ Pilsner Urquel wordt geschonken, de presentatie van een boek over Frankische bieren door Manuelle Collona van de briljante pub “Ma che Siete Venuti FA” in Rome (vertaald als: “Maar waarom ben je hier gekomen? !, aka The Football Pub) en toen was er onze verticale proeverij.

Alaskan Smoked Porter is nog steeds het meest bekroonde bier ter wereld, en terecht. Met slechts 6,5% alcohol blijkt het zo’n veelzijdig en indrukwekkend bier te zijn dat je het haast niet voor mogelijk houdt, en om te zien hoe het zich kan ontwikkelen is prachtig. Wij presenteerden drie jaargangen aan de liefhebbers: ASP 2013, 2012 en 2008. Sloan Square eigenaar Andrea had zijn team  gerechten laten bereiden bij de bieren die het een nog groter feest maakten!

De 2013 vintage, die nog steeds wordt gedomineerd door de rook, werd gekoppeld aan “Tartare di Speck, crema di cetrioli e rafano” of “Komkommer crème met mierikswortel en gebakken bacon”. Ik had nooit gedacht dat de verse komkommer intens fruitige noten zou kunnen ophalen uit het bier – het spek is natuurlijk een no-brainer met de rook – en het bleek een perfecte koppeling.

milano3

De 2012 werd vergezeld door “Tagliolini alla crema di Blue Stilton e Cozze” of lange pasta met mosselen en Blue Stilton Roomsaus. De rokerigheid is hier plots volledig ondergeschikt geraakt en de eerste tekenen van portoficatie zijn merkbaar in het bier, maar deze combinatie sloeg de spijker precies op de kop.

Bij de 2008 vintage bleek het opmerkelijke Alaskan Smoked Porter fenomeen: de rook keert terug na een paar jaar! Niet zo intens als een nieuwe versie, maar onmiskenbaar waarneembaar en in gezelschap van donkere, droge en rode vruchtentonen combineerde het uitstekend met “Bier Me Up (Tiramisù) e Smoked Irish Coffee” of Tiramisù met een kopje Irish Coffee gemengd met ASP. Het was waarschijnlijk de beste koppeling van de avond – elke smaak leek zich te verstrengelen in de volgende en het werd een nooit eindigende cirkel van interacties.

Vanuit mijn persoonlijke voorraad bracht ik een fles Alaskan Smoked Porter 2000 mee – een Amerikaanse Pint, dus moesten we kleine beetjes delen met een aantal gelukkige winnaars van een pub quiz die we ter plekke deden. Opnieuw bleek wat voor opmerkelijke ontwikkeling dit bier ondergaat: de rook was bijna helemaal verdwenen en sterke smaken van madeira, vanille, zoethout en chocolade domineerden de smaak.

Verticale proeverijen: een geweldige manier om de veelzijdigheid van een bier te ontdekken en te ondergaan dat de verborgen geheimen alleen te zijn ontdekken als je maar geduldig genoeg bent om het bier lang genoeg te bewaren!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *