Alcohol onzin

Laat ik eerst zeggen dat ik mij zeer bewust ben van de enigszins schizofrene situatie waarin ik mij bevind, werkend voor een van de leukste groothandelaren in alcoholische dranken van Europa terwijl ik op het punt sta te exploderen over totale onzin die over alcohol werd gedebiteerd deze week. Ik weet dat ik op eieren moet lopen aangezien alcohol potentieel gevaarlijk is, zeker voor hen die het onverantwoordelijk gebruiken. Alcohol kan grote schade toebrengen, en toch zing ik dagelijks de lof van ’s werelds meest populaire drank: gaaf bier. Het is niet gemakkelijk. Maar daarom dus klapte ik zowat uit elkaar toen ik per ongeluk op een waardeloos artikel stuitte in Metro, het gratis dagblad van Nederland.

Gezonde alcohol
De titel: “Verantwoord dronken worden met bevroren cocktails”. WTF?! De verslaggeefster in kwestie, mevrouw Ingelise de Vries, geeft hierin duidelijk blijk van een volledig gebrek aan weten waarover zij het heeft. “Alcohol is door de hoeveelheid suikers nou niet bepaald goed om wat kilo’s te verliezen.” Juist. Er zit geen suiker in alcohol, Ingelise. Alcohol wordt van suiker gemaakt.

Dan citeert zij meneer Moayad Abushokhedim, die ik verder niet ken. “Ik wilde nieuwe producten ontwikkelen in de biochemische industrie. Zonder suiker, alleen met de chemie van de aarde”, vertelt Abushokhedim, die drie jaar geleden vanuit Jordanië via een studie in Zwitserland naar Rotterdam kwam. Klinkt een beetje zweverig, maar het houdt in dat Abushokhedim alleen groenten en fruit gebruikt. Op een natuurlijke manier. “Dit project heb ik al sinds mijn zestiende in mijn hoofd. Ik was jong, maar geïnteresseerd in alcohol. Ik zag vaak mensen wodka in de vriezer leggen en ik snapte niet waarom dat niet bevroor. Hoezo kun je alles bevriezen, behalve alcohol?”

Nou, Moayad – dat kan wel. Alleen bevriest alcohol niet zo snel als water. Als je beter had opgelet bij scheikunde had je dit kunnen weten.

Maar meneer Abushokhedim maakt het bonter. Niet omdat hij beweert tegenwoordig zijn eigen rum en vodka te stoken, maar hiermee: “Ik heb drie jaar lang onderzoek gedaan en eindelijk kan ik het bevriezen! Het is de eerste gezonde alcohol in de wereld dankzij dit proces.”

Echt, dat zegt hij.
De eerste.
Gezonde.
Alcohol.
In de wereld.

Door zijn proces behandelt je lichaam de alcohol als water, vertelt de wetenschapper. Maar, waarschuwt hij: “je wordt er wel dronken van want het bevat 18% alcohol, dus je moet er niet teveel van drinken.”
Hoe kan het dat een journalist dit gewoon opschrijft en publiceert? Heeft er bij Metro dan niemand opgelet?
Serieus: je lichaam zal alcohol nooit als water behandelen. Het is alcohol, en zolang je dat matig en verstandig geniet kan het je plezier bezorgen. Natuurlijk moet je er nooit teveel van drinken. Maar er is niet zoiets als ‘gezonde alcohol’. En er bestaat zeker niet zoiets als ‘verantwoord dronken worden’.

Barbaren van Bavaria
En net als je denkt dat je het ergste wel gehad hebt blijkt dat het nog heel, heel veel erger kan. De Brabantse familiebrouwerij Bavaria lanceerde een marketing campagne waarmee ze via een petitie van carnaval een officiële feestdag willen maken.  “Carnaval is zo belangrijk in het zuiden, daar móet een nationale feestdag in zitten.” Sjefke Varaen, een carnavals karakter gemodelleerd naar de bekende vrijheidsstrijder Che Guevara, belichaamt de campagne en zoekt handtekeningen voor de petitie. Betaald door Bavaria, dat spreekt.

De Brouwer snapt natuurlijk dat dit nooit gaat lukken – maar hallo, het geeft geweldige gratis publiciteit! En wat doen ze daar in Brabant tijdens carnaval? Onverantwoorde (vrachtwagen)ladingen bier drinken – het spul dat Bavaria verkoopt.

Alsjeblieft, jongetjes en meisjes van de marketing. Trek je boeren kiel nog even uit en doe die feestneus af, tot het echt carnaval is. Misbruik culturele aberraties niet voor goedkoop industrieel gewin. Als jullie echt carnavalsballen hebben, start dan een campagne om met carnaval louter alcoholvrij bier te drinken. Dat zou ik, om meerdere redenen, nou wel een gaaf idee vinden!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *