Avondwinkel Sterk ‘De Clercq’ –  een onwaarschijnlijke bier parel!

sterk logoAl een eeuwigheid is Avondwinkel Sterk in de De Clercqstraat een baken in veel levens – toen ik nog in Bos en Lommer woonde was vaak het een plek om, op weg naar huis, even aan te leggen en ‘proviand’ in te slaan na een avond stappen of werk in de kroeg. Ook is Sterk al een eeuwigheid een klant van mijn werkgever, Bier&cO: we gaven er proeverijen en oefenden met Helma het Proefexamen StiBON, dat ze (natuurlijk!) vervolgens glansrijk haalde! Vanwege een Lentebier proeverij voor Het Parool kwam ik er weer eens binnen en ik viel zo ongeveer van mijn stoel – wat een parel!

Amsterdams bier assortiment

Amsterdams bier assortiment

Lange tijd was De Bierkoning de enige serieuze bier winkel die Amsterdam kende: net als Bier&cO, In de Wildeman en Brouwerij ’t IJ startten zij midden jaren tachtig van de vorige eeuw en gaven daarmee vorm aan de eerste Neue Amsterdamse Bierwelle. In de loop der jaren zijn er pogingen gedaan een tweede ‘bierjuwelier’ te beginnen (Bert’s Bierhuis, Tweede Hugo de Grootstraat; The Cracked Kettle in de Raamsteeg) maar die waren hun tijd te ver vooruit of werden door persoonlijk ongeluk getroffen.  Natuurlijk zijn er een aantal Mitra Slijterijen die al lange tijd een prachtig bieraanbod voeren en de afgelopen jaren openden de Beer Tree, Van Bieren en Craft and Draft hun deuren. Maar tot mijn stomme verbazing heeft Avondwinkel Sterk hen allemaal ingehaald, en mogen we misschien wel zeggen dat Sterk op dit moment dé bier winkel van Amsterdam is!

Het assortiment is enorm, en met ruim dertienhonderd bieren waarschijnlijk de grootste van de stad. De presentatie is zoals op veel andere plekken: elke vierkante millimeter wordt benut, maar er zit lijn in. Er is een schap met louter trappistenbier, een stelling met geschenkverpakkingen en een puur Amsterdams bier schap. Vanuit kwaliteitsoogpunt lopen ze helemaal voorop door veel bieren gekoeld aan te bieden: met name bieren met een vluchtig aroma staan in koelvitrines. Hulde!

sterk-logo

Het 'growler station' - neem je versgetapte bier mee naar huis of een feest!

Het ‘growler station’ – neem je versgetapte bier mee naar huis of een feest!

Het meest onderscheidende van het assortiment is, en dat komt vanwege de geschiedenis als alternatief voor de supermarkt die vroeger nog om zes uur dicht ging, dat men naast honderden internationale specialiteiten ook een ruim assortiment pilseners heeft, in blik en fles. Een uiterst democratisch bier schap dus, met letterlijk voor elk wat wils. En het geheel wordt gecompleteerd door een ‘growler station’: je kunt er kiezen uit vier bieren die op fust staan en er een vers getapte fles van mee naar huis nemen. Avondwinkel Sterk is, kortom, een zeldzame bier parel in Amsterdam en steekt de Koning naar de kroon. Dat betekent genieten voor de consument, want geweldige bieren worden hiermee steeds gemakkelijker bereikbaar en verkrijgbaar. Pure winst, zou ik zeggen!

De koelvitrines houden je bier in optimale conditie - geweldig!

De koelvitrines houden je bier in optimale conditie – geweldig!

1 Comment
 • Marion baltus
  april 23, 2016

  Super leuke winkel.
  Mooi assortiment
  Leuke eigenaar Rob Sterk
  Die gaat voor zijn winkel,al 30 jaar een begrip in Amsterdam.
  Prijs en kwaliteit zijn goed.

  Succes Marion en Theo Baltus

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *