Bier aan tafel: waar ging dit mis?!

Bier is niet alleen het hotste topic vandaag de dag, het heeft zijn rechtmatige positie aan de eettafel duidelijk opgeëist. Voorbij zijn de dagen waar bier, als begeleider van voedsel, net goed genoeg werd bevonden om een curry of fish and chips te begeleiden. Bier wordt zelfs omarmd door drie Michelin-sterren restaurants. Maar zelf nu lijken sommige mensen ongevoelig voor de juiste combinatie van bier en eten – laten we leren van een aantal van de meest verschrikkelijke fouten ooit gemaakt.

Nee. Zo moet het niet, nee.

Nee. Zo moet het niet, nee.

Ik kan slecht tegen het missen van een geweldige deal zodat mijn mailbox overstroomt met Groupon, aanbiedingen, Super aanbiedingen en fantastische aanbiedingen op zowat alles. Groupon raakte me recht tussen de ogen met ‘Een bierproeverij inclusief hapjes – voor twee of meer “. Het bleek te komen van een Haarlemse bar, deze aanbieding: in hun eigen woorden, “Drinkend van 5 soorten Brand-bier en knabbelend aan een nootje en kaasje heb je het gezellig in dit café midden in het centrum van Haarlem.” Ik zweer dat dit is wat ze zeggen: “knabbelen op een nootje en kaasje.” Deze mensen moet de weg worden afgesneden, voorgoed, ook al is de prijs geweldig: slechts € 11,99 voor vijf biertjes en vier kleine noten (of andere hapjes) – voor twee personen! Hoe wanhopig ben je, als je dit soort prijzen gaat vragen (Groupon neemt ook nog een vergoeding van deze twaalf zielige euro’s weet je wel), en 50% korting geeft op een bier en “food” pairing?

Behoorlijk wanhopig, zoals ook het proeverij programma zelf is: beginnen met Brand Weizen in combinatie met een Haarlemse bier Worst, waarna we Brand Up paren met charcuterie, Pilsner met een kaasplankje, Imperator met een schaaltje pinda’s – om te eindigen met een Brand seizoensbier, zonder begeleiding. Rekening houdend met het feit dat de bieren in 15 cl proefglaasjes komen is de deal niet eens zo slecht – maar de volgorde van de bieren en de keuze van de ‘hapjes’ suggereert dat deze mensen zelfs nog niet een fish and chips hebben geprobeerd.

Nee. Ook zo moet het niet.

Nee. Ook zo moet het niet.

En net als je denkt dat het leven onmogelijk nog erger kan worden blijkt dat plotseling heel wel mogelijk: de Amsterdam Bar Mowgli biedt een ‘High Beer’ aan, voor € 18,99 per persoon (€ 39 oorspronkelijk). WTF is High Beer ?! Niet-Britten weten niet eens het fundamentele verschil tussen High Tea (een vrij grote maaltijd, met thee, die wordt geserveerd in de late namiddag of vroege avond, vooral voor arbeiders) en Afternoon Tea: de hogere klassen zijn gewoon dit te genieten tussen de maaltijden door, als de arbeiders nog steeds arbeiden. Zoals blijkt is Mowgli’s High Beer echter gemodelleerd naar Afternoon Tea: kleine hapjes, geserveerd met bier – alles behalve een aanzienlijke maaltijd. Vertrouw op de Nederlanders om tradities te verpesten.

Ja! Zó moet het!

Ja! Zó moet het!

Maar het ergste moet nog komen: de hapjes die geserveerd worden bij deze High Beer zijn een zogenaamd ‘borrelplateau’, een snackschotel – de Nederlandse keuken heeft niet echt een reputatie te verliezen. Mowgli biedt drie bieren met 4 bitterballen, 4 ‘vlammetjes’ en 4 ‘samosa’s’ – voor twee personen. Vraag het google om deze horror in zijn geheel te ervaren.

En terwijl je toch bezig bent, google ‘high bier’ en zie hoe ver de ziekte zich al heeft verspreid, verbaas je over de slechte combinaties die kunnen worden gemaakt. Bier aan tafel kan een geweldige combinatie zijn – zolang je weg blijft van Groupon en High Beer.

1 Comment
  • Wilco
    november 5, 2016

    Kun je ons voorzien van een paar mooie alternatieven?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *