Bier festivals in Nederland – plaatsen van de totale grootsheid!

Laat ik beginnen met te erkennen dat mijn relatie met de stad Rotterdam altijd wat, nou ja, laten we zeggen, wat aangetast was door vooroordelen. Hoezeer ik toegeef dat Rotterdam een fenomenale skyline heeft – in het bijzonder wanneer bezien in de achteruitkijkspiegel van een heel hard rijdende auto – heb ik het nog nooit in mij gevonden, geboren en getogen als ik ben in Amsterdam, om de stad objectief te bekijken . Met zijn geweldige architectuur, fantastische Markthal, bruisend nachtleven, stinkende rivier, hoofdpijn bezorgend petrochemisch aroma en onbegrijpelijk sprekende stedelingen (Rotterdammers spreken niet zozeer een dialect, maar lijden aan een spraakgebrek), is Rotterdam een plek waar je van houdt het te haten. Om mijn gevoelens voor die stad verder verwarring te brengen heeft Rotterdam nu een van de beste brouwers van Nederland binnen haar stadsgrenzen. Ik kwam Peter Rouwen tegen in Nijmegen, bij het Oersoep Craft Beer Festival – een plaats van totale Grootsheid.

peterIk heb een zwak voor Peter, vooral omdat de man weet wat hij wil en doet en niets kan hem op andere gedachten brengen. De mensen die zijn Brouwerij Noordt gebouwd hebben brengen nu hun tijd door in een hersteloord hoog in de Alpen, hun zenuwen geknakt door Peter’s precisie en oog voor detail. Dat zegt op zichzelf niets, maar zijn koppigheid heeft het brouwen van een aantal van de beste bieren van Nederland tot gevolg, en dat vind ik niet alleen: net anderhalf jaar open en hij is al gedwongen om zijn productiecapaciteit aanzienlijk te vergroten. Zorg ervoor dat je de man en zijn brouwerij / gelagkamer een bezoek brengt als je in Rotterdam bent, maar verwacht niet dat ik daar ben. Zijn bieren op festivals: dat is grootsheid genoeg voor mij.

tsAls we het dan toch over totale grootsheid hebben, op het Oersoep Craft Beer Festival werden wij, sterfelijke zielen, gezegend door het feit dat het Onze Lieve Heer Zelf behaagd had vanuit Zijn Hemelen neder te dalen om wat tijd met ons door te brengen. Hij schonk een aantal van Zijn bieren: Hij bracht Zijn befaamde Cuvée, Cassis-Braam en Blanc mee en completeerde Zijn line-up met Rosé. Deze werden gepresenteerd met die typisch jongensachtige charme die vele voorbijgangers verward, waardoor ze geneigd zijn te vragen of Zijn moeder het wel goed vindt dat Hij zo laat nog buiten is. Inderdaad, Tommie Sjef (zoals Zijn uitverkoren wereldse naam is) Koenen was er – als we het dan toch over totale grootsheid hebben. Ik heb het gezegd en ik zeg het nogmaals: het bier dat deze jonge man produceert is van zo’n onvoorstelbaar hoge kwaliteit dat het gewoon verbazingwekkend en beangstigend is. Wat mij betreft verslaat Hij beroemde en aanbeden Belgische en Amerikaanse brouwers van wilde / zure / lambiek bieren met grote afstand, zo niet lichtjaren. Wij bier geeks, met niet veel meer dan ons stoffelijk omhulsel, kunnen niet anders dan proeven, bewonderen en aanbidden.

13En dan is er natuurlijk Zijn vrouwelijk evenbeeld: Do Bongers. Als de eenendertigste-eeuwse Marco Daane zijn exemplaar van Bier in Nederland schrijft, zal zij zich verbazen over die Gouden Eeuw in de Nederlandse brouwgeschiedenis, toen bijna tegelijkertijd twee jonge en uiterst begaafde brouwers opstonden: Tommie Sjef en Do. Net als bij Tommie zet het uiterlijk van Do je volledig op het verkeerde been. (Op een gegeven moment, bijgestaan door Sander Kobes, liep Do rond op het Festival terrein om peren- en aardbeienijs aan de behoeftigen en door de warmte getroffenen uit de delen. Serieus.) Een semi-intellectueel uitziend meisje, dat cello of harp aan het Koninklijk Conservatorium speelt (tenslotte speelt Tommie Sjef er gitaar) of die Culturele Antropologie studeert, gespecialiseerd in oude Mongoolse stammen – ze praat zachtjes tegen je. Met zorgvuldig gekozen woorden legt ze uit hoe het brouwsel, dat al bijna twee jaar in Vat 13 lagert, als collab met Jester King tot stand kwam. Het is Oersoeps  eerste Koelschip bier dat werd blootgesteld aan de gisten van die dag en een aantal prachtige trucs, waaraan ik een aparte blog zal wijden. Het bier belooft gewoon explosief spectaculair te worden.

oerBier festivals in Nederland vandaag de dag bieden een verscheidenheid, kwaliteit en diversiteit aan waarvan ik heb getwijfeld dat we dat ooit zouden bereiken in Nederland. Ze zijn plaatsen van totale grootsheid en ik geloof dat ze dat de komende jaren zullen blijven. Overigens: de volgende gelegenheid om te genieten van Totale Grootsheid mag je niet missen. Amsterdam is gastheer van de Amsterdamse Beer Fair op het voormalige Marine Terrein in september, en het biedt een ongelooflijke line-up. Zie je daar!

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *