Bier in blik – vloek of zegen?

Zo af en toe duikt de discussie over bier in blik weer eens op. De meerderheid van de bierdrinkers lijkt nog steeds huiverig tegenover het idee te staan, zo niet ronduit negatief. Ik denk dat blik de ultieme verpakking is voor bier en ben nog meer overtuigd na het lezen van dit bericht door Marie Miller-Rodriguez.

blik1Marie geeft vijf redenen om aan te tonen dat blik inderdaad superieur is aan flessen als het gaat om de kwaliteit van uw bier. Ten eerste oxidatie: bier oxideert als gevolg van blootstelling aan (zon) licht en UV-stralen versnellen de veroudering van bier, wat resulteert in bier dat smaakt naar nat karton – ook wel bekend als ‘skunky’. Een blikje is 100% lichtdicht, en daarom superieur.

De tweede oorzaak voor oxidatie is, niet verrassend, zuurstof zelf. De huidige kroonkurken zijn enorm verbeterd sinds hun uitvinding maar zijn niet zo effectief als blik: het blik is 100% luchtdicht en dat helpt enorm bij het behouden van de smaak. 2-0 voor blik!

blik3Bier in blik wordt sneller koud dan bier in fles – wist u dat? Het dunne metaal zorgt voor een snellere koeling van uw bier, wat betekent dat u minder elektriciteit gebruikt, tijd bespaart en aangezien bier meestal het best koud bewaard wordt om achteruitgang te voorkomen, krijg je eigenlijk drie bonuspunten hier. Een ander pluspunt voor bier in blik!

Blikjes zijn veiliger – denk er maar eens over na. Het is makkelijker om een ​​fles te breken en je te snijden dan aan een blikje.

Blikjes zijn lichter in gewicht – dat is in veel opzichten zeer positief voor de carbon footprint. U kunt meer blikjes te vervoeren in een vrachtwagen dan flessen, zowel vanwege het gewicht en de vorm. Dit heeft serieus positieve gevolgen voor de CO2-uitstoot: een pallet flesbier is bijna de helft van een pallet blikbier!

Dan is er recycling: blik is veel beter te recyclen dan flessen. Zelfs statiegeld flessen zijn minder aantrekkelijk want ze gebruiken ongelooflijke hoeveelheden brandstof om per vrachtwagen heen en weer te worden gereden, en het waterverbruik om ze te spoelen is enorm. “De bottom line is dat vandaag de dag blikjes veilig zijn en de hoogste kwaliteit bieden als verpakking voor drank. Het is ook het antwoord op het gebied van duurzaamheid en superieur als het wordt gerecycled: het rendement ligt  op meer dan het dubbele van het percentage van elke andere verpakking in de wereld. “, aldus een deskundige.

EasyIPACanWe hoeven ons geen zorgen meer te maken over een mogelijke metaalsmaak – de hedendaagse technologie heeft dat alleen een spook uit het verleden gemaakt. En zo, alles op een rij zettend, kunnen we vaststellen dat blik de superieure verpakkingen voor bier IS! Dus waarom de aarzeling nog bij velen? Ik veronderstel dat dit imago en emotie is: bier in blik was vroeger alleen goedkoop, sterk bier dat voornamelijk wordt geconsumeerd door dakloze verslaafden. Daarnaast voelen veel mensen zich ongemakkelijk bij het serveren van bier uit een blikje omdat je daar niet uit drinkt.

Ik zie dat punt niet: wijn of bier, ik schenk het altijd in een glas. Ik giet melk uit een pak, wijn uit een fles en – idealiter – bier uit een blikje. Met het huidige grote aanbod van prachtige ambachtelijke bieren in blik wordt mijn leven met bier met de dag steeds beter!

Maar wat vind jij? Doe mij een plezier en vul de poll in, rechts op mijn blog. Ik ben benieuwd naar jouw mening!

18 Comments
  • liefhebber
    september 24, 2015

    Weten we zeker dat er in blikjes geen giftig Teflon PFOA laagje zit? Of Bisphenol A?
    http://www.innofood.org/nl/nieuws/6047/voeding-die-experts-zelf-niet-eten.html

    • Rick Kempen
      september 24, 2015

      Dag liefhebber –

      Nee, ik weet niet zeker of er geen giftig Teflon PFOA laagje of Bisphenol A in blik zit. Maar ik weet ook niet zeker of dat wel zo is, en wat er niet allemaal voor andere rampen nog aan het licht gaan komen. Regelmatig komen dit soort waarschuwingen voorbij en ik vind het moeilijk ze op waarde te schatten: ik weet niet of Dr Fredrick vom Saal de volgende Jan Hus is, of iemand die in de grond van de zaak een hekel heeft aan tomaten.
      Wat ik wel weet is dat de redenen die hier worden aangevoerd om blik boven glas te prefereren als verpakking voor bier niet door Vom Saal worden tegengesproken, dus daar houd ik me even aan vast!

  • Jan
    september 24, 2015

    Na het emotionele aspect in te slikken – kom op zeg-, ben ik heel benieuwd naar je onderzoek over het hergebruik.
    Milieucentraal stelt dat blik van staal geen slechte optie is, echter statiegeldflessen zouden milieutechnisch nog steeds superieur zijn. Aluminium blikjes, en mijn ervaring leert dat 95% van de bierblikjes in deze laatste categorie vallen,scoren nog slechter, want deze zijn niet magnetisch. Beide soorten scoren wel beter dan wegwerpglas. Mijn vermoeden is dat Corus, om eens niet met een al dan niet willekeurige politieke partij aan te komen, er heel andere interpretaties op na houdt.
    Mijn grote vraag: waarom is aluminium zo populair, als staal zoveel meer superieur lijkt te zijn?

    • Rick Kempen
      september 24, 2015

      Beste Jan –

      waarom aluminium meer wordt gebruikt dan het – blijkbaar – nog betere staal, ik weet het niet, maar ga het proberen uit te zoeken. Dank voor je reactie en ijzersterke vraag! Ik houd je op de hoogte.

      • Jan
        september 24, 2015

        Er staan hier 47 bieren in blik voor mijn neus, en eentje blijkt magnetisch. toch bijna 2%.

  • Joeri
    september 24, 2015

    Persoonlijk gaat mijn voorkeur op een goede zonnige dag toch echt uit naar pils uit een goed koud blikje i.p.v. een flesje. Heerlijk man.
    Dat gezegd hebbende heb ik inmiddels ook een mooie verzameling van glazen voor m’n favoriete bier en inderdaad of het dan uit blik of fles komt. Who gives a #$*@!

    • Rick Kempen
      september 24, 2015

      Hoi Joeri – mag ik daaruit concluderen dat jij je bier uiteindelijk in een glas schenkt, of het nou uit fles of blik komt, en dus niet ‘rechtstreeks’ uit de verpakking drinkt? Ik ben gewoon nieuwsgierig!

      • Joeri
        september 24, 2015

        Bijna 🙂 M’n vertrouwde blikje Hertog Jan gaat prima naar binnen uit een koud blikje. Voor de specialere biertjes (fles of blik) grijp ik inderdaad naar m’n voorraadje bierglazen. Moet wel toegeven dat dit meer voortkomt uit het feit dat ik het gewoon leuk vind om mooie glazen te hebben/gebruiken dan dat ik principieel ben over de verschillen in smaak tussen ingeschonken bier uit blik of fles.

  • Nico
    september 24, 2015

    Hoi Rick.

    Ik vind blik een betere en verstandigere manier van verpakken.
    Het is overigens ook veel compacter te transporteren.
    Uit een blikje drinken vind ik vies.
    (dit zag ik laatst bevestigd worden door een uitzending van “Mythbusters”)

    Bovendien; in een glas zie en ruik je (meer) wat je drinkt.

    • Rick Kempen
      september 25, 2015

      Hoi Nico –

      Je hebt helemaal gelijk dat je in een glas veel beter ziet wat je nu precies drinkt, en het oog wil ook wat! Daarnaast bepaalt het mee hoe je het uiteindelijk proeft. Maar fijn dat je bier in blik wel ziet zitten, mits uitgeschonken in een glas op het moment supreme!

  • Patrick
    september 24, 2015

    Hoi Rick,

    Leuk artikel over bier in blik! Zelf ben ik een groot voorstander van blik. Het is eigenlijk de ideale verpakking. Dat is een verhaal dat keer op keer vertelt dient te worden aan mensen. Ik doe dat zelf ook, dan met betrekking tot wijn in blik. Ik houd me onder andere bezig met het vermarkten van premium en prijswinnende Franse wijnen in een blikje: Winestar. Prijswinnend vanwege de kwaliteit van de wijnen en prijswinnend vanwege de technologie – de specifieke coating. Nu werken aan de mindset (noem het imago of emotie) die de mensen hebben bij de verpakking blik. Goed initiatief dat je de discussie aanzwengelt! Ben benieuwd wanneer de eerste ambachtelijke bieren in Nederland afgevuld gaan worden in blik.

    • Jan
      september 25, 2015

      De Cinema Brewers hebben hier de primeur me gehad. Oftewel, het is al geschied.

      • Rick Kempen
        september 25, 2015

        Klopt – werd dat niet bij De Molen afgevuld? Ik meen alleen dat het voor de Franse markt was bedoeld, of was het ook in Nederland te koop?

        • Jan
          september 26, 2015

          Bij de Molen afgevuld inderdaad. Op een mobiele ‘canning line’. Gemaakt voor de Belgische markt, maar ook verkrijgbaar bij de Bierkoning, nooit te beroerd om af en toe een Belgische dop te dragen.

    • Rick Kempen
      september 25, 2015

      Hoi Patrick – mail mij je gegevens eens als je wilt, wil er graag over verder praten met je, En ik denk dat we dit jaar nog het eerste Nederlandse ‘speciaal bier’ in blik gaan zien!

  • Jan
    oktober 9, 2015

    Feest. En grafiekjes. Nog meer feest dus.
    http://www.nrcq.nl/2015/10/09/het-blikje-bestaat-80-jaar-2

  • NdeKok
    juni 2, 2019

    Ik wilde even kwijt dat als bier sneller gekoeld wordt in bijvoorbeeld de koelkast dit nauwelijks een energiebesparing oplevert. De totale hoeveelheid energie die het bier kwijt moet om af te koelen is net zo groot als in een flesje van hetzelfde volume. Echter levert de energiecapaciteit van het verpakkingsmateriaal wel een significant verschil op (en dus niet de tijd dat het bier in de koelkast staat).

    13g aluminium voor 355 ml blik https://www.aspower.com/aspaweb/bids/RFP%20NO.%20ASPA14.1216%20ASPA%20AND%20PUBLIC%20JOINT%20VENTURE%20RECYCLING-ppendix%20A.pdf
    ~216 g voor 300 ml glazen flesje
    https://www.glazenflessenenpotten.nl/bierfles-330ml-bruin-glas-met-26mm-kroonkurk-monding-2

    Warmtecapaciteit voor blik:
    13*0.91 (J/g K)= 11.83 J/k
    van 20C naar 4C is dat een temperatuurverschil van 16C:
    11.83*16 = ~190 Joule

    Warmtecapaciteit voor fles:
    216*0.84 (J/g K)= 181.44 J/K
    181.44*16 = ~2.900 Joule

    Alleen het flesje kost al 15 keer meer energie om af te koelen dan het blik (ervanuitgaande dat ze beiden 300 ml bier bevatten). ~1.2 W/M K voor glas en 237 W/M K voor aluminium. Maar omdat water (Hoofdbestanddeel van bier :p) maar een geleidbaarheid heeft van 0.59 W/M K zal dit hoofdzakelijk de limiterende factor zijn (iig als convectie van de vloeistof niet meegerekend wordt.).

    Natuurlijk klopt het ook dat als iets sneller afgekoeld is (vanwege de lagere energiecapciteit) de koelkast minder lang aan hoeft te staan. Echter zal de koelkast in de praktijk vaak toch al wel aan staan en kan je die besparing realistisch gezien dus niet meenemen in de berekening. (Hoeveel mensen ken jij die de koelkast aan en uit zetten alleen voor bier? En in dat geval kost het afkoelen en opwarmen van de koelkast zelf alleen al vele malen meer energie.) Verder zijn de cijfers van passief energieverlies (het in-lekken van warmte) niet goed te vinden en zal ongetwijfeld flink verschillen per koelkast.

    Hier concludeer ik uit dat de energiewinst in de praktijk zich vooral bevind in het afkoelen van de verpakking en niet zozeer in het langer durende afkoelen van het bierflesje tegenover het bierblikje.

    • NdeKok
      juni 2, 2019

      Foutje!
      Er mist een “a” voor “ppendix” in de eerste link.
      Ik had eigenlijk ook beter moeten aangeven dat ik voor de berekeningende cijfers van een leeg flesje en blikje gebruik omdat ik er vanuit ga dat de inhoud hetzelfde is. Ik had de eerste alinea ook moeten herschrijven omdat ik aan het eind dus niet laat zien dat de tijd niet een verschil op levert maar alleen beargumenteer waarom dit er eigenlijk niet echt toe doet tenzij je misschien hele specifieke gevallen hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *