Bier in De Volkskrant – IPA is geen hype!

Zo af en toe ben ik best wel trots op sommige dingen. Als een van de bieren die het bedrijf waarvoor ik werk importeert tot ‘winnaar’ wordt gekozen in een smaakwedstrijd bijvoorbeeld. In een recente smaaktest van De Volkskrant, waarbij 23 verschillende IPA’s werden geproefd door ‘een team van doorgewinterde IPA drinkers’, kwam Raging Bitch van Flying Dog als winnaar uit de bus. Ik loop er stiekem nog steeds van te glimmen – ook omdat nu wel helder is dat IPA geen hype is, maar een trend.

bier uit AmerikaHet staat me nog helder voor ogen, de borrel op de HORECAVA (de jaarlijkse vakbeurs in Amsterdam) waarbij Bier&cO voor het eerst enkele Amerikaanse India Pale Ale’s aan de aanwezigen serveerde. Het was januari 2007: Snake Dog van Flying Dog, Titan en Hercules Double IPA van Great Divide waren ingevlogen om dit moment niet te missen (even ter illustratie: de eerste iPhone werd vier maanden later, op 10 mei 2007, geïntroduceerd). De meesten die het proefden waren overrompeld, niet in staat gedurende een minuut met beide ogen tegelijk te knipperen. Zelfs Hans Glandorf, legendarisch voorzitter van de ABT, die een ferme slok Hercules nam, was zeker vijftien seconden stil (en wie Hans kent weet dat dit meestal betekent dat hij slaapt): daarna riep hij een aantal keer ‘whoa whoa’ en ‘hemeltje’. Het commentaar van de overige aanwezigen kwam er op neer dat men ‘onder de indruk was, maar denken jullie ECHT dat mensen dit ooit gaan drinken?!’ Wel: sla er De Volkskrant van 22 augustus 2015 maar eens op na.

Twee jaar later vierde Flying Dog haar twintigjarig bestaan met een bier dat zijns gelijke niet had: datzelfde bier wint in 2015 de smaaktest van het doorgewinterde proefpanel van De Volkskrant! “Raging Bitch: terrible name, great beer” zei Zak Avery (Beer Writer of the Year, 2008) al nadat hij het geproefd had in Leeds, zowel van fust als in de ‘real ale’ variant die Matthew Brophy, de brouwmeester van Flying Dog, speciaal voor deze gelegenheid had meegenomen. Zie het filmpje dat hij maakte, midden in de nacht, terwijl zijn pasgeboren zoontje lag te slapen – historische beelden!

Fiona de Lange, die rond deze proeverij met haar fantastische bier.blog was begonnen, dronk het op de HORECAVA in 2010 en het was het bier dat haar mening over Amerikaans bier totaal veranderde.

Maar even terug naar januari 2007: op misschien vijftig mensen na kende geen Hollander Amerikaanse India Pale Ale. In Engeland werd het vrijwel niet meer gebrouwen. Tijdens onze presentatie heeft niemand het met zoveel rblabelwoorden gezegd, maar velen zullen ons voor gek hebben verklaard dat wij het bier gingen importeren en het op de Europese markt introduceerden. In de jaren daarna won de stijl steeds meer liefhebbers voor zich. Een enkele Nederlandse brouwerij waagde zich er aan, vaak met veel succes. Er werd gesproken van een ‘hype’ die wel zou overwaaien. Nu weten we dat twitter een hype was, Hyves ook. De iPhone, en India Pale Ale, klaarblijkelijk niet. Sterker: Raging Bitch heeft niets van haar kracht ingeboet!

Werken in de bierindustrie  – my life with beer – is zo ongelooflijk gaaf! Snappen jullie dat ik zo af en toe best wel trots ben op sommige dingen?

1 Comment
  • Berg
    april 28, 2019

    Wat een geweldige post voor bierliefhebber. Bedankt voor het delen en het goede werk te blijven doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *