Bier op Bacchus Wijnfestival – Cheese War!

Dit weekeinde ga ik weer iets doen waar ik helemaal dol op ben: Cheese War! Op het terrein van Bacchus Wijnfestival, in het hol van de leeuw in het Amsterdamse Bos, kunnen drie keer honderd mensen genieten van vier kaas combinaties met wijn en bier – en beslissen welke zij de lekkerste vinden!Bier en kaas is een klassieke combinatie die te lang vergeten is geweest. Gelukkig heeft de toegenomen interesse in smakelijk bieren ook geleid tot herontdekking en herwaardering van bier aan tafel, op allerlei manieren. Op veel festivals is het nu dan ook eerder regel dan uitzondering dat er biercombinaties te proeven zijn met burgers, vis, in cocktails – of bij kaas. Voor wie nog niet weet wat Cheese War is (je moet het natuurlijk meemaken) hier dan in het kort:

bier en kaas is topZo simpel kan een smaaksensatie zijn – want reken maar dat alle acht combinaties goed zijn. De ene keer krijgt wijn de voorkeur, de andere keer strijkt bier met de eer. Bij de Cheese Wars die wij hiervoor deden bleek over het algemeen dat er geen ‘winnaar’ is: bier en wijn zijn inderdaad beide ideale begeleiders van kaas. Beide hebben hun unieke eigenschappen (koolzuur voor bier, tannine voor wijn bijvoorbeeld) waardoor ze elk op hun eigen wijze met de kaas reageren. Verleden jaar bijvoorbeeld bleek IJ Wit van Brouwerij ’t IJ bijvoorbeeld een volstrekt nieuwe dimensie uit een klassieke Brie de Meaux te halen, waarvan zelfs Xavier Kat (hij treedt op als de ‘wijnkampioen’, net zoals Fer Kok dat voor de bieren zal doen) een traantje moest wegpinken.

Enfin. Nog geen plannen voor het weekeinde? Vrijdag van vijf uur tot kwart voor zes, en zaterdag en zondag van kwart voor vier tot half vijf in het Winelife Wijnlokaal ben ik gastheer voor Fer, Xavier en Marike (van Kef) en de driehonderd gelukkigen die een feest tegemoet gaan. En dan is er, natuurlijk, nog een heel festival omheen met allerlei leuks. Tot Cheese!
Bacchus-Wijnfestival2014_2

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *