Bier Passie en de Passie van Bier: een weekend, twee gezichten

Het afgelopen weekend, het laatste weekend van juni 2016, was zowel een episch als een verwarrend bier weekend. Als ik mijzelf beperk tot slechts twee van de bierevenementen die je door Europa heen kon doen in die drie dagen kon het contrast niet groter zijn. We zagen Beer Passie uitgevoerd in Antwerpen en Amsterdam – en het zou net zo goed op de maan en Pluto kunnen zijn geweest, zo groot waren de verschillen.

Bierpassie op de Groenplaats

Bierpassie op de Groenplaats

Antwerpen was de plek van het 17 Bier Passie weekend, waar de schilderachtige Groenplaats een make-over in een bierfestival krijgt. Een twintigtal tenten, food- en bier trucks had het plein overgenomen en bijna dertig brouwerijen presenteerden zo’n tweehonderd bieren, waarvan achttien (18!) een soort van debuut maakten. Om alleen al in het hart van het land der fenomenale bieren te zijn geeft me een goed gevoel, en het feit dat je bent omringd door tientallen klassieke brouwsels maakt dat je hartslag een beetje sneller gaat – of althans, dat is wat je zou verwachten.

Iedereen geniet van het Belgisch bier

Iedereen geniet van het Belgisch bier

Het gekke is, mijn hartslag veranderde niet – en als het al wat deed ging het langzamer. Toen ik mijn eerste ronde om de tenten had gemaakt en de bekende brouwerijen met hun beroemde bieren had gezien kon ik niet anders voelen dan een kolossaal déjà-vu. Zeker, het was gaaf om de nieuwe Test Brew # 3 van De Koninck te proeven – Pierre Bock, een versterkte versie van De Koninck – en het voelde bijzonder om te proeven van Corsendonk Dubbel-Dark – een porter-achtig bier, ware het niet dat het meer dan 8% alcohol had – maar alles was zo veel meer van hetzelfde … Ik keek om me heen, het moet rond negen uur vrijdagavond zijn geweest, en ik merkte tegen mijn Ierse vriend Paul Walsh op hoe verbaasd ik was om te zien dat het Beerpassie plein niet eens halfvol was. Toen viel ons op dat bij de terrassen die de Groenplaats omringen het letterlijk vol zat met mensen, de benen hingen buiten – en  deze bars boden ongeveer hetzelfde als het evenement, met misschien zelfs een grotere variëteit, en met een beter uitzicht.

Carnivale Brettanomyces, een liefdesbaby van 'Wilde Gisten'

Carnivale Brettanomyces, een liefdesbaby van ‘Wilde Gisten’

Ondertussen in Amsterdam, geïnspireerd door een gezamenlijke brainwave die Elaine Olsthoorn van In de Wildeman en Jan Lemmens van De Bierkoning enkele jaren geleden hadden, had de vijfde editie van Carnivale Brettanomyces afgetrapt. Vier dagen vol bier diners, lezingen, masterclasses, proeverijen, ‘meet & greet de brouwers’ en algemene losbandigheid gewijd aan Brettanomyces en alle andere fermenterende wilde dieren in een veelheid van locaties. Het trok deelnemers en brouwers uit heel Europa en zelfs sommige Amerikanen om bijeen te komen, te genieten, te praten en te leren over wilde gisten en wat ze produceren. Voor zover ik weet is dit het grootste festival ter wereld ooit, gewijd aan Brett & vrienden. Nu heb ik het grootste deel van het weekend in Antwerpen doorgebracht, maar ik betwijfel of er meer dan twintig Belgische bezoekers van dit wereldklasse evenement waren. Het stond bol van noviteiten en het ‘feestvarken’ heeft nog wel zijn oorsprong in de Belgische bier traditie.

Oedipus opende en sloot Carnivale Brettanomyces

Oedipus opende en sloot Carnivale Brettanomyces

Ik bewonder Belgische bieren nog steeds en België staat nummer één onder zijn collega’s van de Klassieke Vier Bier Culturen als het gaat om diversiteit, kwaliteit, sfeer – zoals het ooit nummer een stond op het gebied van innovatie. Maar een handvol uitzonderingen daargelaten, de Belgische brouwerijen zijn ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw tot stilstand gekomen. Vernieuwing beperkt zich grotendeels tot de verpakking en het logo. En zolang de brouwers elkaar op de rug blijven meppen en genieten van terug te kijken, waarbij het succes van gisteren voor morgen wordt aangezien, niet in staat om toe te geven dat anderen ook uitzonderlijke bieren kunnen brouwen, lopen ze het risico in de obscuriteit te belanden. Laat iemand voorkomen dat de Belgische Bier Passie verandert in Het Lijden van Belgisch Bier!

4 Comments
 • Kevin
  juni 28, 2016

  Raak geschreven maar ik kan bevestigen dat er wel degelijk meer dan 20 Belgen waren bij Carnivale Brettanomyces 😉 de opzet van Carnivale is natuurlijk schitterend en mikt toch vooral op kennis verspreiden en vergaren waar het bij Bierpassie (passie?) vooral standjes afgaan is.

 • Kevin
  juni 28, 2016

  En het Bierpassie festival is een heel slecht voorbeeld om het Belgische bierlandschap onder de loep te nemen.

 • Henk Wesselink
  juni 28, 2016

  Heel raak beschreven. Wat gebeuren er mooie dingen in bierland, en wat zijn festivals als deze in Antwerpen toch passé. De conclusie over de Belgische brouwers vind ik wel een beetje overtrokken: enerzijds zijn er een aantal Belgische brouwers die vooral moeten blijven doen waar ze meesterlijk goed in zijn, vooral niet innoveren. Zo hoeft er van mij niet een nieuwe Rochefort of Orval variant te komen. Ook is het aantal wel innovatieve Belgische brouwers groter dan slechts een handvol, maar zien we die in Nederland niet omdat ze nauwelijks verkrijgbaar zijn, al was het maar omdat de meeste winkels en horecazaken niet verder kijken dan het assortiment van Bier & Co en Multibier. Maar voor de meeste Belgische brouwers geldt : een gewaarschuwd mens telt voor twee. En ze worden al een aantal jaren gewaarschuwd, maar doen er niets mee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *