Bierista bieropleiding: titelinflatie of goed idee?

Vooropgesteld: alle aandacht voor mooi bier is waardevol. En er is een hoop aandacht voor bier dezer dagen: mooi en minder mooi bier, maar beauty is in the eye of the beholder, n’est-ce pas? Genoeg gelachen. Met de toenemende aandacht is het onvermijdelijk dat er ook zaken voorbij komen waar ik niet meteen heel gelukkig van word. Zo ben ik bang voor kennis- en titelinflatie. Wat ik daarmee bedoel?

Op de website van Bierista verscheen het volgende bericht: “Bierista, de grootste biercommunity van Nederland, heeft ambitie! De club van bierliefhebbers heeft zijn zinnen gezet op verdere groei. Maandelijks bereikt Bierista al meer dan 100.000 liefhebbers, maar dat aantal mag zeker verder omhoog. Daarom wordt de community nu uitgebreid met de online Bierista Bieropleiding!” Vooropgesteld: Alain Schepers, de founding father van Bierista, mag ik erg graag. Buiten dat hij een aimabel mens is, heeft hij op onvergelijkbare wijze bijgedragen aan de toegenomen aandacht voor bier. Ik mag graag het glas met hem heffen. Het team achter Bierista: fijne mensen! Maar word ik nu gelukkig van dit nieuwste Bierista initiatief?

“ ‘Bier is fun’. Met jouw Bierista bierdiploma op zak ben je een Bierista, een ‘Meester in Bier’ en profiteer je direct van diverse voordelen. Je krijgt korting op bierige aankopen, wordt uitgenodigd voor private events en je kunt deelnemen aan proeverijen en workshops. Ook zoeken we regelmatig Bierista’s die als eerste nieuwe bieren willen testen. Het volgen van de Bierista Bieropleiding is dus nog maar het begin!”

Het kan aan mij liggen maar ik heb toch meteen het gevoel dat het hier niet in eerste instantie om de bieropleiding gaat. Eerder een mooi vormgegeven commerciële trouvaille: je wordt klant bij Bierista en krijgt korting op bierige aankopen. Daarbij mag je content genereren waarmee Bierista haar site verder vult – ook gratis (voor Bierista). Bierista doet daar ook niet geheimzinnig over: naar eigen zeggen bereiken ze maandelijks al meer dan 100.000 bierliefhebbers, maar dat aantal mag verder omhoog en DAAROM ‘breiden we de community uit met deze online bieropleiding’.

Is hier wat mis mee? Nee, natuurlijk niet – de bierwereld druipt van de commercie, geen enkele brouwer (hobbybrouwers daargelaten) maakt bier alleen omdat het fun is: de schoorsteen moet ervan roken. En wat mij betreft mag die schoorsteen roken als een dolle: brouwen is kunst, en kunst moet goed betaald worden. Zelf werk ik bij Bier&cO, een bedrijf dat zijn geld verdient met de handel in bier. Daarnaast schrijf ik over bier en praat ik erover – vaak tegen een vergoeding. Ook mijn schoorsteen moet roken, en graag als een dolle. Kortom: ik heb niets tegen commercie.

Maar waar ik wat minder goed tegen kan is de gedachte dat je met een on-line bieropleiding ‘meester in bier’ kunt worden, of jezelf een Bierista mag noemen. Dat mag je nu ook al namelijk, iedereen mag zich Meester in Bier noemen. Of Bierista. Of welke andere smakelijk klinkende titel je ook bedenken kunt: niemand houdt je tegen als jij jezelf met deze titel(s) tooit. Het zijn namelijk geen beschermde titels, en in de grond van de zaak zijn ze daarmee inhoudsloos en dus slechts zo waardevol als jij ze zelf vindt.

Dat is een groot verschil met beschermde titels als Zytholoog of Diplom-Biersommelier. Dat zijn titels die je niet zomaar mag voeren: er ligt een onafhankelijk gecertificeerde opleiding aan ten grondslag. Dergelijke titels zijn dus zeer inhoudelijk en vertegenwoordigen een internationaal erkende waarde. En om dergelijke titels te mogen voeren dien je een opleiding te volgen die meer om het lijf heeft dan ‘met een rijkelijk gevulde bierbox (twaalf bieren) vanuit je luie stoel achter een beeldscherm te studeren op tijden dat het jou goed uitkomt’. Toegegeven, je maakt dan niet ‘gratis en vrijblijvend (sic!) deel uit van de grootste en leukste biercommunity van Nederland’. Nee. Maar je hebt dan wel een inhoudelijke opleiding gevolgd en bent dan werkelijk een expert op biergebied. Daarna komt het aan op het juist toepassen van die kennis, en daar is de een beter in dan de ander. Natuurlijk bestaat er verschil tussen Biersommeliers, net zoals de ene autorijschoolhouder beter is dan de andere. Of de ene brouwer beter is dan de andere. Ook tussen experts bestaan verschillen. Daar is niets mis mee.
Overigens vormen wij, bierliefhebbers, met z’n allen de waarlijk grootste biercommunity van Nederland. Toch?

Zelf heb ik de StiBON opleiding gevolgd: de Nederlandse versie van de internationaal erkende Doemens opleiding tot Diplom-Biersommelier. StiBON staat voor Stichting Bier Opleidingen Nederland. Deze stichting verzorgt drie verschillende biertrainingen, onafhankelijk van welke commercieel belanghebbende dan ook, en als je alle drie de biercursussen met succes hebt afgerond mag je jezelf biersommelier noemen. Ik ben er trots op dat ik deze opleiding heb gevolgd: naast alle praktijkervaring en -kennis die ik in de afgelopen drie decennia op biergebied heb vergaard bood de opleiding een inhoudelijke verdieping en een stevig fundament om die praktijkervaring op aan te scherpen. Nog trotser ben ik dat ik tegenwoordig les mag geven voor StiBON – zo kan ik mijn kennis overdragen op bierliefhebbers, iets waarom het in mijn leven toch al draait. Het is hierom dat ik wat ongemakkelijk word van titels als ‘Meester in Bier’.

Ik misgun niemand een commercieel succes. Zelf heb ik spijt van het feit dat ik mij heb laten overhalen door mijn uitgeverij om op mijn boek over bier (dat toepasselijk ‘Bier’ heet, en hier te bestellen is – laat ‘m roken, die schoorsteen!) de prikkelende tekst te plaatsen ‘Het enige boek dat je nodig hebt om bierexpert te worden’. Dat is natuurlijk onzin, maar vooruit, als de uitgever het zegt… Terugkijkend had ik dat niet moeten goedvinden. Net zomin als dat ik begrip heb voor het plaatsen van teksten als ‘dé Nederlandse Biersommelier’ op boekomslagen van collega’s, hoe schuldig ik zelf ook ben aan vergelijkbare poeha. Ik ben niet van de afdeling ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, maar vind dat er in de gemeenschap van bierliefhebbers in Nederland wederzijds respect behoort te zijn en daar passen dit soort kreten in mijn ogen niet bij. Misschien ben ik weer een somberende moraalridder – het zij dan maar zo.

Ik misgun niemand een commercieel succes maar wil waken voor kennisinflatie, en titelinflatie. Geweldig dat Bierista met deze online bieropleiding nog meer aandacht voor geweldig bier genereert, en nog meer mensen enthousiast maakt voor het verder verkennen van Bierland. Deze online opleiding legt ongetwijfeld een fundament voor verdere studie. Zo staat het Godlof ook op de site te lezen: “Heb je na het behalen van je Bierista Bierdiploma honger naar meer? Dan kun je doorstromen naar de Stibon 1 opleiding. Met de kennis van de Bierista Bieropleiding heb je dan al een flinke voorsprong op je medecursisten.” Daar is geen speld tussen te krijgen. Op naar duizenden Diplom-Biersommeliers – en blijf genieten!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *