Bierradio

Nederland Bierland is er alweer mooier op geworden met de komst van Bierradio.nl dat hét Nederlandse platform wil zijn voor podcasts uit de wereld van bier. Het creatieve brein erachter, Fedor Vogel, kennen we van Bier! Magazine en Brouw! Magazine – een bierige duizendpoot dus, die er alles aan doet om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de mooiste drank ter wereld.

Het is een fenomeen dat, zoals zoveel andere zaken in Bierland, is komen overwaaien uit de Verenigde Staten van Amerika: bierliefhebbers en mensen uit de industrie praten met elkaar over bier. Bierradio.nl begon als een muziekzender met eens in de maand het gesproken biernieuws en op 14 februari 2019  ging de eerste echte Podcast live, BrewPod genaamd. Je kunt de eerste aflevering hier terugluisteren: samen met Eelco Wijninga (die met zijn bedrijf CueCreative de techniek verzorgt) spreekt Fedor met Tina Rogers, de Rotterdamse bierblogger op 010bierblog en Peter Rouwen die als ‘bierman van het jaar 2018’  weliswaar geen introductie behoeft maar vooral bekend is van zijn Brouwerij Noordt en een uitzonderlijk aardig mens is. Het is de bedoeling dat elke maand een dergelijk gesprek van een uur op BrewPod verschijnt, telkens opgenomen bij een brouwerij waarvan de brouwer aan het woord komt, en een ‘bier influencer’ die haar of zijn licht over Nederland Bierland laat schijnen. Verder kunnen anderen hun Podcasts bijdragen.

In de eerste aflevering komen tal van interessante zaken aan bod, waarbij vooral Peter Rouwen sterk uit de hoek komt. Hij heeft nooit last van een blad voor de mond – hulde – en zijn bespiegelingen over kwaliteit, de verplichting die je als brouwer hebt om in een laboratorium te investeren en de zorg over de financiële gezondheid van veel brouwers zijn niet alleen trefzeker en loepzuiver, maar boven alles zetten ze Bierland weer eens stevig met de voetjes op de grond. Voor wie Tina Rogers nog niet kent is de uitzending een fijne en treffende kennismaking met deze Rotterdamse smaakmaker.

Podcasts rond bier zijn niet nieuw – zo kennen we in Nederland al jaren Podjebier, een voortschrijdend smaakonderzoek van een viertal bierenthousiastelingen. Zij hebben als eerste een aantal van hun podcasts via Bierradio beschikbaar gemaakt.

Internationaal is het fenomeen nog bekender:. Mijn absolute favoriet is BrewHaHa, een wekelijkse podcast waar Steve Jaxon en Mark Carpenter (inderdaad, de beroemde oud-brouwmeester van Anchor Brewing Company) illustere gasten ontvangen en hilarische gesprekken (met diepgang) hebben. Ook niet te versmaden: Good Beer Hunting. Wie een uitgebreide lijst met aanbevolen bier podcasts zoekt: feedspot heeft het antwoord!

Kortom, trek je favoriete bier open en sluit je even af van de omgeving – dompel je onder in het gesproken bierwoord. Te beginnen met Bierradio!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *