Bierspecialist Rick Kempen over Eisbocken – huh?

Bier wordt gebrouwen, wijn wordt vergist en sterke drank wordt gedistilleerd, ofwel gestookt. Toch kun je met eenmaal bereide alcoholische dranken nog veel meer doen: armagnac en cognac zijn gedistilleerde wijnen, calvados is gestookte appelcider. Een van de spannendste verdere bewerkingen van bier is het zogenaamde ‘Eisbocken’.

Het principe van ‘Eisbocken’ is per toeval ontdekt in het Duitse Kulmbach. De overlevering zegt dat een brouwershulpje vergat op een winteravond een vat bockbier binnen te zetten, in de kelder. ’s Ochtends trof de brouwmeester het vat opengebarsten aan en de inhoud was bevroren. Bij nadere inspectie bleek er nog bier aanwezig in het ijs: voor straf moest het hulpje dit drinken, dat zou hem leren. De jongeman moet een grijns van oor tot oor hebben getrokken: de dikke, bruine vloeistof bleek lekkerder dan verwacht. Dit bockbier was al een sterker bier dan gewoonlijk, en door het bevriezen was het nog sterker geworden. Alcohol verdampt eerder dan water maar bevriest later: doordat het water in het bier grotendeels bevroren was, ging het alcoholgehalte per volume omhoog. Een smakelijke traditie was geboren.

Eisbocken is niets anders dan ‘vriesdistillatie’: je verwijdert water uit de vloeistof met als doel het alcoholpercentage te verhogen. Het principe is dan wel uitgevonden met een bockbier, maar het ligt in de rede dat je dit met elk bier doen kunt. Een legendarisch voorbeeld is Tactical Nuclear Penguin van de Schotse brouwerij BrewDog. De naam is al even explosief als het bier, dat in 2009 op de markt kwam. Het begon als een Imperial Stout van 10% alcohol dat acht maanden rijpte op een whiskyvat waar eerder Isle of Arran whisky in had gelegen. Daarna rijpte het nog eens acht maanden op een Islay vat. Het werd vervolgens drie weken op -20ᴼ Celsius gehouden: telkens werd er ijs uitgeschept. Het eindresultaat was een ‘bier ’met 32% alcohol per volume. Een hilarisch filmpje over het maakproces vindt u op https://vimeo.com/7812379 .

Een paar maanden later liet BrewDog de wereld versteld staan met Sink the Bismarck: het begon als quadrupel IPA dat viermaal werd ingevroren tot het maar liefst 41% alcohol bevatte. Dit is eigenlijk geen bier meer, maar bierlikeur. Niet minder smakelijk overigens.

Eisbocktip
U kunt dit proces eenvoudig thuis uitvoeren. Zorg wel dat u het bier overgiet in een plastic fles waarin ruimte overblijft: bevroren vloeistof zet uit, een gewoon flesjes zal barsten in uw vriezer. Twee nachtjes is genoeg: schenk de fles leeg, het bevroren water blijft erin achter. Vrijwel elk bier is ervoor geschikt, maar donkere bieren geven het smakelijkste resultaat.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *