Biertrends 2016 – wat wordt hot, en waar hoop ik op – deel 2

Onlangs verscheen een geinig blog op biernetwerk.nl, een site die je zeker in de gaten moet houden. Onder de titel ‘Deze 7 biertrends zien we in 2016 liever verdwijnen’ zette de schrijver zijn grootste ergernissen op een rijtje – leerzaam en vermakelijk. Kim Lentjes voorspelde in februari 5 biertrends voor dit jaar op haar mooie genietenmetbier.nl en de Foodbrigade van Sligro zette de ‘Drie grootste biertrends voor 2016’ op een rij. Lijstjes vindt u blijkbaar leuk, dus ik zal niet achterblijven. In drie afleveringen krijgt u commentaar op de drie lijsten, en dan volgt mijn lijst met wat ik denk dat hot wordt – en waar ik op hoop!

Karel van Broekhoven: zytholoog en cellar master!

Karel van Broekhoven: zytholoog en cellar master!

Na de voorspellingen voor 2015 van Kim Lentjes is het nu tijd om te kijken wat de Foodbrigade van Sligro voor 2016 in het verschiet ziet. Mede aan de hand van mijn collega Karel van Broekhoven voorzien zij drie grote trends: Engels bier met een laag alcoholpercentage; zuur- en geuzebieren van spontane gisting en saisons met hoge gisting. Drie interessante voorspellingen!

Dat bieren met een laag alcoholpercentage, maar met een rijke smaak, steeds meer gevraagd worden geloof ik graag. Hoe groots op eikenhout gelagerde gerstewijnen, Russian Imperial Stouts of ‘met kersen-vanille-rabarber infusie gebrouwen Triple Imperial India Pale Ale gerijpt op Habañero Peper’ ook zijn, na een glas of twee ben je er wel klaar mee.

Een echte Engelse pint

Een echte Engelse pint

De eenvoud van goed doordrinkbare en smaakrijke bieren, waarvan inderdaad Engeland de bakermat is, wordt daarentegen herontdekt en hergewaardeerd door consumenten die al die zware jongens zeker waarderen – maar op zijn tijd, en vaker wil men lekker doordrinken, ook wel ‘een session hebben’. Deze trend is al langer aan het broeden, wereldwijd (zie ook de toename in Session IPA’s) en het zou best eens kunnen dat 2016 inderdaad hét jaar van ‘laag in alcohol, vol van smaak’ gaat worden. Ik zou het in elk geval niet vervelend vinden!

De Black Label van Boon

De Black Label van Boon

Zouden zure, of geuzebieren van spontane gisting in 2016 gaan doorbreken? Hoe zeer ik het persoonlijk ook zou toejuichen, ik vrees dat dit voorlopig nog een boel bruggen te ver is voor veel bierliefhebbers. De complexiteit van deze bieren is uniek in Bierland, het vineuze karakter onvergelijkbaar en de dorstlessendheid staat op eenzame hoogte. Fantastische festivals als Carnivale Brettanomyces (een ode aan alle brouwbare wilde gisten en bacteriën) trekken meer bezoekers dan ooit, maar de massa bierdrinkers zal nog steeds in eerste instantie denken dat er een practical joke met hen wordt uitgehaald – in het beste geval. We zullen zien hoe het zich ontwikkelen gaat – wie weet is de Black Label geuze van Brouwerij Boon wel het breekijzer dat de wilde gisten nodig hebben om hun terechte waardering te verwerven.

De 'Moeder alles Saisons' van Brouwerij Dupont.

De ‘Moeder alles Saisons’ van Brouwerij Dupont.

Dat saison (met hoge gisting lijkt mij een onnodige toevoeging, net als witte sneeuw is dit een pleonasme) aan een opmars bezig is valt niet te ontkennen. Net als bij India Pale Ale (beter bekend als Iepaa in Nederland) destijds is het gegeven dat Brand Bierbrouwerij deze stijl koos voor haar thuisbrouwwedstrijd het bewijs dat de stijl breed gewaardeerd wordt door consumenten. Maar of daarmee saison ook daadwerkelijk de volumes zal halen die Iepaa nu laat zien, dat waag ik te betwijfelen. Ik denk dat er nog steeds zo veel consumenten zijn die de stap naar Iepaa nog maken moeten, dat een inhaalslag van saison wel even op zich zal laten wachten. Aan de andere kant: de hoppigheid van saison is minder intens dan die van Iepaa en wellicht verlaagt dat de proefdrempel dusdanig dat saison volgend jaar de leidende bierstijl wordt. Kortom, ik ben zeer benieuwd naar de wat we in december 2016 kunnen opschrijven – en verheug me in het gegeven dat speciale bieren aan alle kanten in de belangstelling staan!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *