BrewDog’s ‘EQUITY FOR PUNKS’ verlegt de grens nog eens: hallo, Gamble Shares!

BrewDog, de brouwerij voor wie geen huisje heilig genoeg is, heeft een nieuw initiatief gelanceerd waarmee ze gaan proberen een nieuw te bouwen brouwerij te financieren. En passant willen ze de financiële wereld op haar grondvesten doen schudden.

bigbet_1-altleadBrewDog introduceerde al ‘Equity for Punks’: een financieringsmethode waarbij de afstand tussen financier en eigendom zo klein mogelijk werd gehouden doordat je al vanaf een klein bedrag rechtstreeks in de brouwerij kon beleggen – crowdfunding avant la lettre. Meer dan 46.000 mensen houden zo een aandeel in BrewDog. Voor de nieuw gebouwde brouwerij in Columbus, Ohio, werd in augustus 2016 een nieuwe ronde opgezet met het doel 50 miljoen dollar binnen te halen. Nu, begin december, heeft Equity for Punks USA pas 3 miljoen dollar binnen – reden voor James Watt en Martin Dickie om er eens goed voor te gaan zitten. Hun nieuwste stunt: Gamble Shares!

Onder het motto ‘Wall Street heeft al lang genoeg met uw geld gegokt’ introduceren zij de ‘U.S. Shock Exchange’: u koopt ‘gok aandelen’ en daarbij kiest u ‘rood’ of ‘zwart’. De gehele inleg zal namelijk, afhankelijk van de meeste stemmen, in een casino te Las Vegas op rood of zwart worden ingezet. Valt het balletje op de gekozen kleur, dan verdubbelt de inleg en krijgt u dubbel zoveel aandelen inde brouwerij. Valt het balletje verkeerd, dan bent u uw inleg kwijt – maar behoudt u levenslang korting op BrewDog bier. Hoe de brouwerij dan gefinancierd zal worden vertelt het verhaal niet. In de woorden van James en Martin: ‘Dit is investeren in het kwadraat – dit is geen gokken, maar een keuze voor onafhankelijkheid, revolutie en non-conformisme.’

bigbet_3Bekijk een typisch BrewDog filmpje, waarin de heren een en ander nog eens uit de doeken doen, via deze link: “BrewDog’s Big Bet – The Dogs of Wall Street”. En voor wie inleg overweegt: ik kan het niet laten het commentaar van een insider te citeren. “Wie wil er nu niet dat zijn pensioenvoorziening op de roulettetafel wordt ingezet door twee dronken Schotten? Wat kan je gebeuren! In het ergste geval ben je geen ‘Punk Investeerder’ – maar gewoon een punk.”

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *