Carnivale Brettanomyces, HET Amsterdamse bier festival gewijd aan Brettanomyces en andere wilde dingen, viert dit jaar haar eerste lustrum. Oorspronkelijk gestart door Elaine Olsthoorn en Jan Lemmens, die bekend staan als het ‘andere wilde ding’ van Bierproeflokaal In de Wildeman en bierjuwelier De Bierkoning respectievelijk, is het festival uitgegroeid tot het grootste Brettanomyces Bier Festival ter wereld!
De overgrote meerderheid van de hedendaagse bieren wordt gemaakt met een uiterst gecontroleerde en professioneel gepropageerde giststam, of het nu bovengist of ondergist betreft. Het laatste wat de meeste brouwers willen is iets wild in hun brouwhuis, laat staan wilde (dus oncontroleerbare) gist. Het zal hun bier infecteren en geeft nare smaken zoals zuren en aroma’s die doen denken aan een metro die tot de rand gevuld is met forenzen op een regenachtige dag, waarbij de helft van hen hun hond meebracht en de andere helft is overleden. Niet helemaal een aangename geur dus. Toch heeft een kleine groep brouwers de kunst van het brouwen met wilde gisten behouden en zij slaagt erin om een aantal mooie bieren te creëren die er jaren in geslaagd zijn om onder de radar te blijven. Met de schijnbaar stijgende populariteit van, en dito belangstelling voor, zuur en wild bier draait dit festival vooral om de ware traditie en de oorsprong van wat we de laatst overgebleven magie van het brouwen mogen noemen.
We moeten onthouden dat al het bier ooit op deze manier gemaakt werd. Pas na de ontdekking van gist door Louis Pasteur in 1857 zijn we echt gaan begrijpen hoe het brouwen echt werkte, en wat suiker in alcohol en koolzuurgas omzette.
Dat is de reden waarom de fabel van de Belgische brouwers, die beweren dat wild bier enkel kan worden gemaakt in en rond de Zennevallei, een fabel is: alle bier werd ooit op deze manier gebrouwen.
Het doel van Carnivale Brettanomyces is om zowel te onderwijzen en te informeren over het grote en gevarieerde spectrum van bieren gebrouwen met deze buitenbeentjes. Natuurlijk wil men de bieren ook delen en drinken. Neem een kijkje op de programma pagina en kies uw activiteiten in een van de zes locaties: ook Arendsnest, De Prael, Beertemple en de Waalse Kerk zijn gastheer van enkele evenementen. Een bijzonder interessante activiteit is voor mij een culinair evenement genaamd Geitensik Diner: vijf gangen gepaard met vijf bieren van de Wild bier Co.
Het gerucht gaat dat een revolutionaire reeks van nieuwe bieren zal worden gepresenteerd door een tot nu toe onbekende – dus heel wilde – brouwerij genaamd ‘The Cult Abyss’, ofwel ‘De Culturele Afgrond’. Blijkbaar zijn ze erin geslaagd om Brettanomyces en andere minder vaak voorkomende gisten en bacteriën waarmee men perfect brouwen kan uit verschillende harige plaatsen van Arendsnest barman Rickert van der Vlies te verzamelen. Elke harige plaats (en hij heeft heel wat harige plekjes) zou een iets andere cultuur of stam hebben, en dat is het revolutionaire deel. We kenden al single-hop series (hetzelfde recept, elk gebrouwen met zijn eigen unieke hop) en single mout series (hetzelfde recept, elk brouwsel met een andere mout beslag) en de H41 wild Lager door Heineken (hetzelfde recept, verschillende giststam) – The Cult Abyss claimt dat het een reeks van wilde bieren met de gisten en bacteriën zal lanceren, die allen op Rickert gevonden zijn! De naamgeving van de bieren is het best bewaarde geheim, maar deze originele proeven en presentatie is zeker niet te missen. Houd de Facebook-pagina goed in de gaten voor het laatste nieuws!
Leave a Reply