Eerlijk gezegd was het een briljant weekend, ondanks de stromende regen en de kou. Cheese War, het evenement dat ik mocht hosten op Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos, heeft weer bewezen een geweldige ervaring te zijn. Gedurende drie dagen hebben bijna drie honderd mensen genoten van fijne combinaties van wijn, bier en kaas.We deden het al eerder: breng experts bij elkaar en laat ze hun mooiste producten presenteren aan een groep van fijnproevers die dan mogen beslissen wat zij de beste combinatie vinden. De ‘Cheese Angels’ van het Amsterdamse Abraham Kef, kaas affineurs, selecteerden vier kazen en daagde een wijnhandelaar en een brouwer uit om daar hun ideale begeleider bij te presenteren. Wijnkoperij Okhuysen uit Haarlem pakte de uitdaging voor het tweede jaar aan, net als Fer Kok – medeoprichter en brouwmeester van de Amsterdam De Prael brouwerij. Hoewel ik met Fer samen had voorgeproefd om de bieren te selecteren, heb ik geprobeerd om de ‘objectieve circusdirecteur ‘ te zijn en de proeverijen aan elkaar te praten. Het resultaat over drie dagen was een perfect gelijkspel waaruit blijkt dat zowel bier en wijn geweldig zijn met kaas.
De combinaties waren als volgt: Tunnel de Chevre, een typische geitenkaas ooit gemaakt voor een lunch om de opening van de kanaaltunne meel te vieren, werd gekoppeld aan een 2014 Valençay Blanc (Domaine Olivier Garnier) uit de Loire – dezelfde regio als waar de kaas vandaan komt. Het bier was Mannenliefde Saison van Oedipus brouwerij. Beide combinaties waren gericht op het ‘verzachten’ van de kaas en het gebruik van astringente elementen te koppelen met het droge van de kaas. Het publiek gaf in alle sessies de voorkeur aan de gekozen wijn.
Zeer ongewoon, maar onvermijdelijk als gevolg van de kazen die volgden, hadden we een blauwe kaas als tweede geprogrammeerd: Bleu de Wolvega, een romige blauwe geitenkaas uit Friesland. Het werd Milk Stout van Fer Kok’s eigen De Prael brouwerij en een 2013 Rotenberg 1ste Lage Riesling Spätlese (Nahe, Gut Hermannsberg). Vooral het bier slaagde er in een bijna walnoot-achtig element uit de kaas naar voren te brengen, maar beide combinaties beoogden om het scherpe van de blauwschimmel in evenwicht te brengen met een vleugje zoetheid. Na drie dagen, met de stemmen steeds zeer dicht bij elkaar, schraapte de wijn een 2-1 overwinning weg.
De derde combinatie werd echter onbedreigd door bier gewonnen: de kaas, een Boer Maarten overjarig, was zo liefdevol omarmd en geknuffeld door Tripel van – opnieuw – De Prael dat het leek op een huwelijk made in heaven. De 2014-Malbec Tannat-Carmenère van Chili’s Cachapoal Valley (Viña Lagar de Bezana) was weliswaar een mooie vondst maar kon niet dezelfde ‘natuurlijke’ fit bereiken die het bier bood.
De sessie werd afgesloten met een monster van een kaas: Soumaintrain Fermier, een loperige kaas uit de Champagne en nauw verwant aan rode flora kazen. Dit was mijn favoriete kaas, en de meest uitdagende maar tegelijk meest geslaagde koppeling. De 2012 Cuvée Classique – Monbazillac (Château Vari), een intens zoete dessertwijn, ging heel goed met samen: de wijn bracht de kaas tot rust, zou je kunnen zeggen. Toch wist Anchor Old Foghorn Barleywine meer stemmen te trekken – het won twee van de drie sessies. Net als bij de andere rondes beoogden bier en wijn hetzelfde: in dit geval een intense zoetheid gebruiken om de bijna zilte zuurgraad van de kaas in evenwicht te brengen. Ik denk dat de duidelijke bitterheid van Old Foghorn uiteindelijk de doorslag gaf.
Kortom: een geweldige en smaakvolle avond beleven is eenvoudig. Kies vier kazen, koop er vier wijnen en bieren bij (vraag eventueel advies) en nodig een paar vrienden uit rond de tafel. Succes verzekerd!
Leave a Reply