Cheesewar op Chefs (R)evolution

René Koelman wacht af…

Zondag 9 en maandag 10 september was Zwolle gastheer voor de vierde editie van “Chefs (R)evolution”, het tweejaarlijks culinair festival van De Librije. In samenwerking met fromagerie Bourgondisch Lifestyle en Karakter Wijnimport hield Bier&cO er vijf Cheesewars: vier kazen, begeleid door wijn en bier, waarbij de aanwezigen per ronde de favoriete smaakcombinatie kozen. Lang leek het een gelijkspel te worden – uiteindelijk bleek bier de meest gewaardeerde begeleider van de geproefde kazen te zijn.

René Koelman, maître fromager (kaaskoning) van Bourgondisch Lifestyle, selecteerde vier spannende, uitdagende kazen: twee Nederlandse, een Franse en een Italiaanse. Alexander Renner, wijnkoning en adviseur bij Karakter Wijnimport, selecteerde er drie Italiaanse en een Franse wijn bij – Rick Kempen, bierkoning, zette er een Duits en drie Belgische bieren naast. In vijf proefrondes namen 100 bezoekers de proef op de som – bier en wijn bleken beide puike smaakbegeleiders te zijn, waarbij de bieren nét iets meer punten scoorden.

Weihenstephan Hefeweissbier scoort punten met geitenkaas

Swarte Toer, een rauwmelkse witflora kaas van geitenmelk met een zuivere aslaag, werd gecombineerd met ‘Lieti Conversari’ Pratello en Weihenstephaner Hefeweissbier. In vier van de vijf rondes kreeg het Hefeweissbier de meeste stemmen.

Dronken Zwaluw, een rauwmelkse (koe) kaas die wordt gewassen in Eau de Vie de poire en bedekt met broodkruim, kwam met Sauvignon ‘Mock’ van Kellerei Bozen en Barbar Blond Honingbier – in alle gevallen won de Barbar de smaakstrijd.

Dat was precies andersom met de Comté Fort Zuidwijkermeer, afgerijpt in de eigen kaaskelder in het gelijknamige fort: Benaco Bresciano won telkens van Floreffe Blond Abdijbier.

Ook culinair journalist en programmamaker Joël Broekaert genoot van bier, kaas – en wijn.

Het pleit werd definitief beslecht in de laatste ronde: de spectaculaire ‘eigen’ creatie, Blue Tonka, een Italiaanse blauwflora gewassen met Moscato d’Asti waarop tonkabonen trokken, werd driemaal het best gewaardeerd met St. Bernardus Abt 12 gerstewijn; tweemaal won Macvin du Jura.

De ‘echte’ winnaars waren natuurlijk de proevers, voor wie de combinatiekracht van bier, wijn en kaas een echte culinaire eye-opener bleek. Cheesewar: een smakelijk robbertje culinair knokken!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *