Craft Bier Fest Linz, Oostenrijk – De tijden veranderen echt snel!

CBF-2016-Linz-LogoIn het weekend van 8 en 9 april 2016 vond de tweede editie van Craft Bier Fest, Linz editie, plaats. Dit is een afgeleide van Craft Beer Fest Wien, gestart in 2014 door Michael – Micky – Klemsch. De eerste Fest bleek erg populair te zijn en heeft nu zelfs twee edities per jaar, allemaal uitverkocht. De Oostenrijkse bier scene is door deze feesten met een sprong in de 21e eeuw beland en het einde is bij lange na nog niet in zicht. In Linz kon men 215 bieren proeven van 41 brouwerijen uit 15 landen!

Oostenrijk heeft een enorme biergeschiedenis en telt nog steeds de meest brouwerijen per hoofd van de bevolking van alle Europese landen. Natuurlijk eren we Joseph Groll en zijn vrienden met de uitvinding van pilsner in 1842, maar hij zou niet in staat zijn geweest dit te doen zonder het werk van Anton Dreher, die zijn Wener Lagerbier twee jaar daarvoor introduceerde. Zonder zijn baanbrekende werk zouden alle bieren tot op heden nog troebel en donker kunnen zijn geweest. Vienna Lager is een directe voorloper van pilsener, zij het dat het veel meer door moutsmaak wordt gedomineerd en donkerder is van kleur. Deze stijl, samen met Pilsener, Hefeweizen, Dunkel en Märzen, domineerde de Oostenrijkse biermarkt tientallen jaren (waarbij je bedenken moet dat Märzen in Oostenrijk meer een Helles Lager is en weinig te maken heeft met Duitse Märzen, hoewel beide van lage gisting zijn). Kortom, jarenlang waren Oostenrijkers heel tevreden met de bieren waarmee ze opgroeiden en ze zagen geen enkele reden om iets te veranderen.

Micky Klemsch, Bier Guru

Micky Klemsch, Bier Guru

Maar de tijden veranderen, en bieren uit andere landen hebben hun weg naar Oostenrijk gevonden. Daarmee vonkten ze een begrip aan dat er meer is dan Märzen en Hefeweizen van de lokale brouwerijen. Toen de in Wenen gevestigde drankenhandel Rudolf Ammersin ook begon om ambachtelijke bieren te importeren schoot de zaak al snel in de vijfde versnelling. Door de krachten te bundelen met Micky Klemsch en een aantal avontuurlijke jonge lokale brouwers werd het ambachtelijke bier losgelaten op de Oostenrijkers, en dat ging er in als Gods woord in een Ouderling. Vandaag de dag beschikt Wenen over minstens twintig bars met een opmerkelijke selectie van (inter) nationale bieren, en rond tien restaurants die bier en eten echt bijeen brengen en het beste in elkaar losmaken. Plaatsen om te bezoeken zijn Hawidere voor bier en hamburgers, Brickmakers (geweldige ribs en een coole rookruimte) en Charlie P’s met serieuze culinaire aspiraties. Daarnaast heeft Wenen de meest geavanceerde en kwaliteitsbewuste bier winkel van heel Europa: bekijk de koelcellen van Beerlovers maar eens!

Stand van Beerlovers in 2015

Stand van Beerlovers in 2015

Terug naar Linz. Omdat de stad gericht is op (zware) industrie, is de bierconsumptie – nou ja, zeer traditioneel. Ze trekken de wenkbrauwen al op bij Heineken, het Belgische bier is volledig aan ze voorbij gegaan en ze kennen louter angstaanjagende verhalen over lauwe Engels ales. Vorig jaar, bij de eerste editie van Craft Beer Fest, brachten zo’n tweeduizend bezoekers twee dagen met de ogen wijd open door. Naast bieren van bekende brouwerijen (Stiegl, Rieder, om een paar te noemen) werden ze verrast door experimentele brouwerijen zoals Steamworks, Thornbridge, Flying Dog, Crew Republiek en Mikkeller. Ik schonk een dame een Oatmeal Stout in – ze nam een ​​voorzichtig slokje en keek naar het glas alsof er een brandend konijn in zat. Later verleidde ik haar tot India Pale Ale, waarna ze me aan keek alsof ik helemaal gek geworden was. Ik geloof dat ze mij het liefst voor altijd naar de zoutmijnen zou hebben gestuurd. Linz was nog niet helemaal klaar voor bier 2.0.

Genieten is proeven, proeven is genieten

Genieten is proeven, proeven is genieten

Maar tot mijn grote verbazing veranderde de zaak aanzienlijk, afgelopen jaar. Bijna vierduizend mensen kwamen af op het evenement en de meeste waren van plan zo ongeveer alles te proberen. Vragen om een ​​Bevog Rudeen, een Black IPA uit een Slovenens-Oostenrijkse brouwerij: het leek routine. Thornbridge Bear State, een West Coast IPA tjokvol hop, werd terloops genoten door een oudere heer die duidelijk van mening was dat de brouwer zich had ingehouden – onnodig, naar zijn mening. Anchor IPA, Rodenbach Grand Cru (yup, zelfs Palm Breweries stuurde een afgevaardigde!), Beavertown Rye IPA of Blackstoc Hoppy Cider: ze gingen als warme broodjes. En het werd nog beter, zelfs de lokale brouw scene kan men betrapen op experimentele bieren. Geloof me als ik zeg dat in 2020 Oostenrijk wel eens heel goed zou kunnen gelden als het revolutionaire bierland van Europa.

Nieuwsgierig? Je hoeft niet te wachten op Craft Beer Fest Linz 2017, want Wenen heeft zijn eigen editie aan het einde van deze maand. Zie de details hier, en als je toch bezig bent, denk dan over een weekend hier. Naast de prachtige architectuur, de fenomenale winkelstraten en het constante besef van Sissi en walsen is Wenen steeds meer een bierige bestemming aan het worden. Kom en geniet!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *