Craft Lager, wild lager – Maakt pils een come-back?

Voor het eerst in jaren is de pils consumptie in Nederland niet gedaald, meldde Nederlandse Brouwers in hun Kerncijfers 2015. In Amerika brouwen toonaangevende Craft Breweries opeens pilseners en lagers – die ook nog eens bol van smaak blijken te staan. Heineken voegt een uniek bier toe, en nog wel onder de eigen merknaam – H41, een wilde lager, gebrouwen met de in Patagonië gevonden ‘moeder’ van haar beroemde ‘A-gist’. Het lijkt er op dat pils aan een wederopstanding bezig is – reden voor Albert Heijn haar huismerk ‘Brouwers Bier’ nieuw leven in te blazen.

Zo gaat de doos er uit zien

Zo gaat de doos er uit zien

Enkele maanden geleden nodigde Albert Heijn drie biersommeliers uit op haar hoofdkantoor en deed nogal geheimzinnig over de aanleiding. Jack Abendanon, Fiona de Lange en ik zelf bleken een vijftal pilseners voorgeschoteld te krijgen – we mochten als proefkonijnen fungeren, iets dat we allemaal graag doen. Het was duidelijk dat Albert Heijn weer een ‘eigen’ pilsener in het schap wilde leggen maar dat nog even geheim wilde houden. Via een contact bij het programma Grillmasters, waarbij Brouwers bier blijkbaar een rol gaat spelen, kreeg ik foto’s van de definitieve verpakking toegespeeld – reden om het dan maar eens fijn uit de doeken te doen!

Het kookboek uit 1986 (!)

Het kookboek uit 1986 (!)

Terug naar de proefsessie. Onze opdracht was simpel: proef deze vijf pilseners en vertel wat je er van vindt. Het resultaat was even verrassend als overweldigend, en we bleken het volledig met elkaar eens. De vijf pilseners bestonden uit drie proefbrouwsels die het zomaar tot het nieuwe ‘Brouwers Bier’ zouden kunnen schoppen en twee landelijk verkrijgbare A-merken. In stilte bekeken, besnuffelden en beproefden we de glazen – we wisten niet wat er in welk glas zat. Een bier sprong er uit en was de favoriet van het proefpanel. Een vol smakende pils, met een zeer aangenaam palet waarin zowel iets fruitigs als een nadrukkelijk hopbittertje te proeven was, die lekker lang bleven hangen. Het was het beoogde nieuwe Brouwers bier! Ook waren we het er over eens dat een van de andere ‘proef’bieren net zo goed niet gebrouwen had hoeven worden – op de kleur na leek het gewoon water. De overige drie bieren (waaronder de A-merken) bleken redelijk inwisselbaar – toch wel weer confronterend. Pils kan dus wel degelijk smaak hebben, dat is niets nieuws – maar week de etiketten van de landelijke grootmachten af en probeer dan nog maar eens de brouwer te noemen. Jammer, temeer dat uit de proefsessie bleek dat een huismerk pilsener veel landelijk bekende A-merken op forse achterstand weet te zetten! Fiona, Jack en ik waren onder de indruk

39189Brouwers Bier. Vroeger zag het er wat Bulgaars uit, met bruin en rood als kleurstelling, en van de smaak herinner ik me niets. Het schijnt in 1978 te zijn geïntroduceerd en werd in 1999 ingewisseld voor AH Pilsener . Tot mijn stomme verbazing bracht Albert Heijn in 1986 een kookboek uit met 35 recepten met Brouwers Bier – ik heb het besteld en het is heel authentiek, zeg maar. Even authentiek als de advertentie uit de late jaren zeventig, onderaan dit blog. Heel authentiek!  De food pairing suggesties die Albert Heijn tegenwoordig geeft zijn lichtjaren beter….

De verpakking in ontwerp-fase

De verpakking in ontwerp-fase

Genoeg gelachen. Het nieuwe Brouwers Bier, dat binnenkort dus in de schappen zal liggen, ziet er zeer appetijtelijk uit: ik maakte steels een kiekje van de doos (die toen nog in de ontwerp fase was) en waarin 24 flesjes van 25 cl zullen zitten, met draaidop en zonder statiegeld. Belangrijker: de proevende biersommeliers waren zeer te spreken over de smaak. Als daar niet aan wordt gesleuteld voorspel ik u een betaalbare smaaksensatie, want reken maar dat het competitief geprijsd zal worden. Brouwers Bier kostte destijds rond de acht of negen gulden per krat – het zou mij niet verbazen als dat nu de prijs in euro zal worden.  En daarmee zou Albert Heijn een prachtpilsener toevoegen aam haar inmiddels indrukwekkende bieraanbod. Inderdaad, Gewoon bij Albert Heijn.

Wel geinig om even te kijken wat Albert Heijn destijds al niet aanbood onder haar huislabel. Zie onderstaande advertentie uit 1978, het introductiejaar!

640px-AdvBrouwersbier1978

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *