De Gevallen Engel

Eigenlijk is het een mirakel dat het nog zo lang geduurd heeft: er speelt een schandaal in Nederland Bierland. Naar verluidt bedondert de Groningse Stadsbrouwerij de kluit door spotgoedkoop bier bij een supermarkt in te kopen, de etiketten van de flesjes af te weken en vervolgens eigen etiketten erop te plakken. Om het feest compleet te maken, zo wordt beweerd, verkoopt de Groningse Stadsbrouwerij (die overigens helemaal geen brouwketel of bottellijn in bezit heeft) het ge-her-etiketteerde bier aan lokale cafés en slijterijen – en de supermarkt waarvan men eerst kocht. Is dit Pietje Bell, of de Gevallen Engel van de bierhemel?

Pietje Bell zou voor dit soort praktijken te eerlijk zijn geweest, vermoed ik. Blijft dus, als het verhaal op feiten blijkt te berusten (en daar ziet het momenteel voor 99,9% naar uit) slechts een optie open. Een aantal klanten van Grunn, een van de vele merken die onderdeel van de ‘brouwerij’ uitmaken, heeft nu het vertrouwen in de samenwerking opgezegd en deze stopgezet. Sommige van hen troffen etiketten van Pitt bier (een ‘eigen’ merk pils-achtig bier van Jumbo dat deels bij Bavaria of Martens wordt gebrouwen) aan in dozen Grunn Goudhaantje, en dat verdedigde de directeur van Grunn door te zeggen dat ‘we Pitt bier ook verhandelden’.  Blijkbaar dwarrelden de etiketten dan plots door de loods en wisten zich in de dichtgeplakte dozen Goudhaantje te nestelen, of ze werden daar door boze Groninger Aardmannetjes listig in gedaan, opgehitst door Ab Normaal,etiket ab normaal u weet wel, dat konijn dat vroeger al scabreuze moppen tappend de late avond op commerciéle B- en C-zenders definitief ondraaglijk maakte. Denk nu niet dat u plots in een ander blog terecht bent gekomen: de Groningse Stadsbrouwerij bracht in 2004 een pilsachtig bier op de markt, luisterend naar de naam ABNormaal bier. Wellicht heeft het konijn zijn fee niet gehad?

Genoeg gelachen. Ik meng me zelden in de discussie over brouwerijhuurders, ofwel zij die wel een recept maar geen eigen brouwinstallatie hebben. Dit thema boeit me niet zo, zolang er maar niet wordt gesuggereerd dat het ‘zelf’ gebrouwen bier is. Wees eerlijk over de productieplek. Tot op heden was het ook geen geheim dat de Groninger Stadsbrouwerij bieren ‘elders’ werden gebrouwen: ooit zou er een eigen brouwerij komen, zoals de geschiedenis van Jopen ook is gelopen. Waarvan hier echter sprake lijkt te zijn is pure oplichting, een economisch delict zelfs. Dit verhaal zal zeker een staartje krijgen, en Nederland Bierland is weer wat van haar onschuld kwijt. Zoals gezegd verbaast het mij dat het nog zo lang geduurd heeft: bij een sector in bloei horen laaienlichters die denken even snel hun zakken te kunnen vullen en goudzoekers die prutswerk afleveren. Nederland Bierland is volwassen aan het worden.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *