De Librije introduceert een bierkaart!

Een van de meest ontzagwekkende proeverijen en presentaties die ik ooit heb mogen doen was een recente in Zwolle, in het gerenommeerde restaurant De Librije. Dit restaurant, gerund door Jonnie en Thérèse Boer, werd bekroond met zijn derde Michelin-ster in 2004 en die heeft het sindsdien niet ingeleverd. Het is waarschijnlijk het beste restaurant dat Nederland ooit heeft gehad, en misschien wel het beste dat we ooit zult hebben. De Librije staat op de 38ste plek in de lijst ‘50 Beste Restaurants ter Wereld’.

Thérèse en Jonnie Boer in De Librije, Zwolle

Thérèse en Jonnie Boer in De Librije, Zwolle

Thérèse Boer is de gastvrouw van De Librije en tevens sommelier, dat laatste samen met Sabas Joosten. Het was voor hen en hun assistent Gert dat mijn collega Willem Habing en ik bier mochten presenteren. Blijkbaar hadden gasten gevraagd om meer keuze want hoewel De Librije bier beschikbaar heeft (ze co-creëerde er zelfs een met Jopen Brouwerij) voldeed het huidige aanbod niet meer. Willem en ik droegen een wereldomspannende selectie van ruim veertig soorten en stijlen naar Zwolle, gingen De Librije binnen en bevroren – volledig. De sfeer was gewoon prachtig, overweldigend, uitnodigend en intimiderend op hetzelfde moment. Wie waren wij dat we hier werden gevraagd over bier te praten?

Ik heb tweemaal gedineerd bij De Librije op de oude locatie – een hele ervaring. Eigenlijk waren die avonden zelfs intimiderend: de aandacht voor elk detail is verbijsterend. Of het nu de decoratie, de service en het personeel, de bloemen, het onthaal of het afscheid betrof: alles is perfect, bulls-eye, een schot in de roos. Ik ben niet opgegroeid in een omgeving waar dineren met drie sterren usance was en dus was het net zo intimiderend en verhelderend als de eerste kus ik ooit kreeg.

Interieur van De Librije

Interieur van De Librije

Het eten, zowel de manier waarop het werd gepresenteerd als qua smaak, bracht – om met George W. Bush te spreken – ‘shock and awe’ teweeg. Maar genoeg over herinneringen – de toekomst is ook vol van shock and awe!

Gezien de filosofie van De Librije en daarmee de wijze waarop gerechten en smaakcombinaties worden gecreëerd bleek al snel dat (ongebalanceerde) bitterheid geen punten scoorde. Echter, na ongeveer twee uur neuzen, proeven en nippen werden vrij historische woorden gesproken toen Thérèse Boer verklaarde dat ‘ze nooit had geweten dat deze smaken waren te vinden in bier en dat wij haar haar hadden geleerd om bier te drinken – en ze vond het lekker’. Ik weet niet wat u gedaan zou hebben in onze plaats, maar van binnen brak het los: schreeuwen en dansen als een Indiaan die de regendans doet. Wanneer twee van de meest getrainde en hoogst opgeleide tongen van Nederland zeggen dat voor hen nieuwe vergezichten zijn ontstaan is het een beetje alsof Mick Jagger tegen je zegt dat je rockt, of Bono die vraagt of je dat nog eens wilt zingen. Het is net als wanneer Rembrandt een schilderij van je wil kopen. Kortom, we waren er erg trots op!

Exterieur De Librije

Exterieur De Librije

Vanaf nu zult u een selectie van wereldwijde en fenomenale bieren bij De Librije kunnen vinden om deze te genieten naast de even fenomenale gerechten. Het staat nog niet op hun website maar verwacht uit deze tien bieren te kunnen kiezen: Oude Geuze Boon, Weihenstephan Hefeweissbier, Maximus Saison 5, Oedipus Thai Thai Tripel, Anderson Valley Boont Amber, Anchor Steam Beer, Orval, Alaskan Smoked Porter 2012, Boon Kriek Marriage Parfait en St. Bernardus Abt 12. Het bier menu is op zich al overheerlijk – het is een eclectische mix waarbij zowel wereldwijd bekende namen op een podiumkrijgen als kleine en lokale Nederlandse brouwerijen. Als u ooit een reden nodig had om Naar Zwolle af te reizen: hier is deze dan!

19 Comments
  • Piet Tuinema
    juni 14, 2016

    Een mooi verjaardags kadootje Rick.

  • rob bakker bolhaar
    juni 18, 2016

    Toch jammer dat het biologisch bier van de Gulpen Brouwerij niet op de bierkaart staat!

  • Theo
    juni 18, 2016

    Ruim veertig bieren beoordelen in twee uurtjes lijkt me behoorlijk snel ?

    • Rick Kempen
      juni 19, 2016

      Beste Theo –

      Dat valt mee. Ik had veertig bieren mee, maar niet alle bieren werden uiteindelijk geproefd. Zo vielen al gauw bieren met een uitgesproken bitter karakter af, omdat die niet passen bij de kookfilosofie. En het is ook niet zo dat in twee uur de beslissing viel – lees nog maar eens na – want in een eerste sessie werd een voorselectie gemaakt, die daarna nog eens goed is door geproefd, in combinatie met gerechten. Daarbij heb je aan een paar minuten wel genoeg om een bier te proeven en doorgronden – net zoals dat met wijn geldt.

  • Bert
    juni 19, 2016

    Mis een Texels bier

    • Rick Kempen
      juni 19, 2016

      Wie weet komt er ooit eens een Texels bier op de kaart bij de Librije – je zult nog duizenden bieren op de kaart missen 🙂

  • Martijn
    juni 19, 2016

    Welke bieren zijn van de kleine Nederlandse brouwerijen?

    • Rick Kempen
      juni 19, 2016

      Dag Martijn – Thai Thai Tripel van Oedipus, en Saison 5 van Maximus. Twee van die tien bieren zijn van kleine Nederlandse bieren. Verder een Duits bier, vier Belgische en drie Amerikaanse bieren.

  • Guus Rombouts
    juni 19, 2016

    Bovenstaand blog bewijst niet alleen dat er bierkennis bestaat maar ook woordkennis, een kennissoort die niet iedereen 100% beheerst. Enkele keren, met name in uw herinneringen aan de “oude” Librije, gebruikt u het woord
    ‘INTIMIDEREND’. Dat woord heeft een negatieve lading, het synoniem voor ‘(iemand) bang maken om je zin te krijgen’, ‘schrik aanjagen’, ’terroriseren’ en nog wat andere dingen meer. Absoluut kan ik me niet voorstellen dat zoiets de bedoeling is van een horeca-onderneming. Het enige wat men in de horeca uitperst zijn sinaasappelen en citroenen, niet de klant/gast. Mijn vermoeden is dat u naar alle waarschijnlijkheid het woord ‘IMPONEREND’ bedoelt. Een woord met een positieve lading. ‘Indruk op iemand makend’, ‘eerbied inboezemen’, ‘zich doen geldend’, ‘ontzagwekkend’, ‘imposant’.

    Goed schrijven is nóg tijdrovender dan bierproeven. Héél goed dat Jonnie en Thérèse Boer een aantal bieren op de kaart hebben gezet zodat bier enigszins uit het volkse wordt getrokken waarbij voor de meeste Nederlanders bier synoniem is met ‘pils’. Wie voor hen een originele ‘pilsner’ -gebrouwen in Pilsen- tapt krijgt doorgaans dezelfde verbaasde -Wat Is Dit? Wat Moet Dat?-blik te zien als met blikgroenten opgevoed zijnde kinderen welke voor het eerst verse groenten krijgen voorgeschoteld.

    Hopelijk gaat via Zwolle de biergelijkwaardigheid spoedig aanzwellen.

    • Rick Kempen
      juni 19, 2016

      Waarde heer Rombouts – dank voor uw commentaar en ja, bij nader inzien was het woord “imponeren” beter op zijn plaats geweest dan het gebruikte “intimiderend”. Voorts kan ik de hartenkreet waarmee u besluit alleen maar nazeggen!

  • Gerrit
    juni 19, 2016

    Familie van Astrid Joosten toch die Sebas die samen met mevr Boer een handel in wijn bestiert. En dan 40 bieren in 2 uur ? Tja… Nochtans was het gelukkig de intimiderende sfeer die dit alles deed welslagen en de gasten straks fluks 25 euro laat betalen voor een flesje wat nauwelijks 2 kost incluis dus die intimiderende sfeer, verlichte kitsch bomen en gebakken lucht. Gun bier&co van harte de deal maar de verslaggeving onderdanig, ietwat slijmerig en erg overdreven. Niet nodig want ik vermoed dat juist bij hen de kennis zit en dat hadden ze wel wat meer zelfbewust uit mogen dragen. Waarvan ackte

    • Rick Kempen
      juni 19, 2016

      Gerrit – kritiek en commentaar, prima, maar ik vind je reactie wat onsamenhangend en klagerig. Verder zie ik niet echt een vraag of iets waarop ik in kan gaan en dus laat ik het hierbij. A propos: ‘ackte’ is zonder ‘c’.

  • CH
    juni 20, 2016

    Beste Rick, Het is leuk om een blik achter de schermen te krijgen. Bedankt voor jouw stuk. Ik begrijp niet waarom anderen zo negatief reageren en op ieder slakje zout willen leggen. Niemand verplicht je dit blog te lezen en je hebt er niets voor betaald. Rick, ga zo door, en ik blijf jouw blogs lezen met veel interesse.

    • Rick Kempen
      juni 20, 2016

      Beste Carlo – dank voor je aardige woorden, en het hart onder de riem! Alleen al voor jou blijf ik doorschrijven :-)! Proost!

  • Edwin
    juni 20, 2016

    Op zijn minst de La Trappe Quadrupel Oak Aged s lands meest exclusieve trappistenbier op de kaart zetten. Quadrupel die jaar na mag rijpen op houten vaten en eenexclusieve smaak van het vat aanneemt. Beperkt verkrijgbaar bij Abdij OLV van Koningshoeven.

    • Rick Kempen
      juni 21, 2016

      @Grommetje: ik snap dat je erg bent gecharmeerd van genoemd bier, maar dit is niet de plaats om daarvoor reclame te maken. Daarbij, hoe mooi de serie ook is, het is allesbehalve een serie waarmee je gemakkelijk smaakcombinaties aan tafel maakt. Ik ben het dus ook niet met je eens.

  • Martin
    juli 12, 2016

    Top verhaal! Ik krijg zin om weer een keer naar Zwolle af te reizen.

  • Lilette van Zijl
    december 7, 2017

    Geweldige manier om speciaal bier op deze manier op de (Nederlandse) kaart te zetten. Goed gedaan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *