De Strijdende Kater

‘My life with beer’ ben ik begonnen met de gedachte om iedereen die dat wilde op de hoogte te  houden van alle gave dingen die ik in de bierwereld meemaak. Natuurlijk zit daar een groot deel ijdelheid bij – een ijdelheid die zojuist knetterhard uit elkaar spatte omdat er een Strijdende Kater over mij heen pieste. Ik realiseer me dat deze zin uitleg behoeft.

wagnerDe Strijdende Kater is een samenbrouwsel van De Bierderie en Ramses Bier, geïnspireerd door Oscar Wagner. Misschien is het wel naar hem vernoemd. Ik ga het niet over het bier hebben maar raad je dringend aan een fles op de kop te tikken, als dat nog kan. Wel ga ik het kort over Oscar hebben. Hij is namelijk gisteren, 24 december 2015, overleden. Ingeslapen. Gestorven. Hij heeft verloren van ALS: één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij. Je kent het van de ‘Ga door met mijn strijd’ en ‘Inmiddels ben ik overleden’ posters. Zo is nu ook Oscar dood. En voor hem is er weer een patiënt bij gekomen. Wie weet ook een bierliefhebber.

Ik kende Oscar niet en heb hem hooguit drie keer ontmoet, onder andere bij de veiling die Wilco de Lange bij Bierproeflokaal In de Wildeman organiseerde ten behoeve van ALS Nederland. Onder de hamer kwamen fantastische bieren, en Oscar kocht er ook een paar. Hij liet niet na op te merken dat ‘als deze bieren op dronk zijn ben ik er waarschijnlijk niet meer’. Ik weet niet of hij gelijk heeft gekregen: de veiling was eind september 2014. Wel weet ik dat Oscar er niet meer is, en de schoonvader van Wilco ook niet. Hun echo verstomt echter niet – daar zorgt Nederland Bierland voor.

wagner4Dat is dus een van de gave dingen die ik meemaak. Een beer geek van jewelste vecht, in het openbaar, een kansloze en oneerlijke strijd en zijn biervriendinnen en –vrienden vechten mee. Komen met de gedachte om een speciale Untappd badge voor hem te laten maken (wat helaas maar begrijpelijk geen doorgang vindt). Komen met de gedachte samen een bier te maken, een bier zoals Oscar ze graag ziet (zag). Willen een hoofdstuk in hun nieuwe bierboek aan hem wijden, maken een speciaal craft beer shirt. Organiseren een feestelijke presentatie om zijn bier te lanceren en zijn leven te vieren. Rouwen openlijk, vooral op Facebook, nadat hij letterlijk de stekker van zijn leven eruit heeft getrokken.

Dagelijks gebeuren er honderden van dit soort persoonlijke drama’s op de wereld, elk met hun eigen verhaal en achtergrond. Allemaal afgrijselijk natuurlijk, maar wat is het gaaf om te zien dat een deel van de Nederlandse bierwereld op zijn minst even aandacht heeft voor, en geeft aan, een individu met een eigen verhaal. Waarna we ongetwijfeld weer vrolijk elkaar gaan afkatten en afzeiken, allemaal onze eigen ijdelheid achterna. Goed dat er dan af en toe even een Strijdende Kater over ons heen komt piesen – dat plaatst de boel weer een beetje in het juiste perpsectief.

En nu? Feit is dat ALS als ziekte nog onbehandelbaar is – er wordt weinig farmaceutisch onderzoek gedaan, want er zijn maar weinig patiënten – en de donkere tunnel lijkt nog lang. Voor onderzoek naar ziekte en behandeling is dus geld nodig. Zullen we allemaal nog eens storten op de rekening van Stichting ALS Nederland? Dan is gebleken dat onder bierliefhebbers grote betrokkenheid is met ALS. Als jullie nu vast eens gaan storten, dan zal ik met Bob van Dijk en Wilco de Lange eens kijken of we niet weer een bier veiling kunnen organiseren – desnoods elk jaar weer. Ik houd jullie op de hoogte – en bedankt voor jullie steun.

wagner1

2 Comments
 • Jauk Hellevoort
  december 25, 2015

  Mooi stuk Rick. Als ik of de winkel iets kunnen betekenen hoor ik dat graag !

  • Rick Kempen
   december 25, 2015

   Dank Jauk! Als het eenmaal zover is weet ik je te vinden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *