Dorst Les #12: Niet gieten, maar genieten

 

Moe en voldaan stapte ik binnen: de dag had zich perfect geleend voor een wandeling langs de Amstel naar Ouderkerk en weer terug. Een stralende najaarszon begeleidde mij, alsmede scheldende wielrenners, jengelende kinderen en grommende honden. Het kon mij niet deren: thuis wachtte een prachtig bier op mij dat ik bij vertrek koel had gezet. Niets kon mijn humeur versjteren, tot ik de krant opensloeg.

Mijn oog viel op een opiniestuk waarvan de strekking was dat de overheid ons van de drinkcultuur moest afhelpen – leuk, die gezelligheid, maar of we dan ook de hersenschade voor lief willen nemen? Opiniestukken als deze zie je de laatste tijd steeds vaker en iedere keer valt mij op hoe gluiperig ze eigenlijk zijn. Een op zich onverdachte wetenschapper licht enkele voorbeelden van excessief drankgebruik uit hun verband – jeugd die op de camping een muur van bierkratten bouwt, krakers die een glasbaklading aan sterke drank flessen achterlaten – en betoogt voorts dat een nullijn voor alcoholconsumptie onvermijdelijk is, willen we niet met een samenleving overblijven die uit louter lens gezopen zombies bestaat. Of enkele ambtenaren betogen dat de consumptie van alcoholische versnaperingen de samenleving meer kost dan die oplevert (wat niet blijkt te kloppen, volgens échte economen). Ik ben de laatste om te ontkennen dat drankmisbruik schadelijk is, zowel voor de maatschappij als de misbruiker in kwestie. Het gluiperige, wat mij er niet aan bevalt, is dat men uiteindelijk niet de misbruiker, maar de verstandige gebruiker wil aanpakken.

Feit: de alcoholconsumptie is in Nederland al jaren dalende, en Nederlanders beginnen op steeds latere leeftijd met drinken. Feit: binge-drinking is een exces, en komt in Nederland significant minder voor dan in vrijwel alle andere Europese landen. Feit: meer dan 90% van de Nederlanders geniet met mate en op een verantwoordelijke manier van alcohol. Over deze feiten van overheidswege hoor je echter vrijwel nooit wat. Feit is dat de overheid zich met alcoholmisbruik bemoeien moet en zich dus op die 8% misbruikers moet richten – niet op die overweldigende meerderheid, 92% van de bevolking, voor wie genieten voorop staat, en die wars is van gieten.

Geniettip
Als bekroning van een najaarswandeling komt een bokbier van eigen bodem volledig tot zijn recht. Tijdig in de koelkast zetten en een droog, bierschoon glas gereed zetten. Eenmaal thuis de fles openen en inschenken. Proef nu hoe de smaak verandert naarmate het bier warmer wordt, en neem hier ruim de tijd voor.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *