Dorst Les #14: Abdijbier en trappistenbier

Zoals alle pilseners bier zijn maar niet alle bieren een pils, zo zijn alle trappisten abdijbier – maar slechts elf abdijen mogen zich de maker van trappistenbier noemen. Sterker nog: vrijwel alle andere abdijbieren worden helemaal niet in een abdij gebrouwen.

Abdijbier en Trappistenbier zijn geen bierstijlen, eerder een geografische herkomst aanduiding. Staat er op de fles het zegel ‘authentiek trappisten product’, dan wil dat drie dingen zeggen: het product is gemaakt binnen de muren van een klooster dat behoort tot de Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie, ordeleden hebben de volledige zeggenschap over product en productiemethoden en de opbrengsten zijn voornamelijk bestemd voor het onderhoud van de eigen gemeenschap. Dat wil niet zeggen dat het altijd monniken zijn die brouwen. Sterker nog: in brouwende trappistenkloosters zijn het leken die vrijwel al het werk doen, soms bijgestaan door, maar in alle gevallen onder supervisie van, werkelijke ‘broeders trappist’.

Op dit moment kennen we elf trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland (La Trappe en Zundert) – Italië, Amerika en Oostenrijk hebben er elk een. Trappisten maken overigens van alles: met de verkoop van kaas tot kaarsen en van erwtensoep tot keramiek aan toe voorzien zij in hun onderhoud. Het genoemde zegel bevestigt louter hun plaats van herkomst, maar zegt feitelijk niets over kwaliteit of smaak.

Abdijbier wordt echter vrijwel nooit in een abdij gemaakt maar in een gewone brouwerij. ’s Werelds meest bekende abdijbier, Leffe, is in die zin exemplarisch: binnen de abdijmuren is waarschijnlijk nooit gebrouwen. In 1952 was Vader Abt dringend op zoek naar inkomsten en sloot een licentieovereenkomst met Brouwerij Lootvoet: zij mochten de naam van de abdij gebruiken en verzonnen er een donkergekleurd bier bij. Inmiddels is het merk eigendom van AB InBev en wordt het in de bierfabriek van Leuven gemaakt.

Wel draagt Leffe, met nog ongeveer dertig andere merken, het predicaat ‘Erkend Belgisch Abdijbier’: commerciële brouwers betalen royalty’s aan een abdij of haar rechtsopvolgers. De historische context van de bieren is vaak twijfelachtig: het leeuwendeel van de hedendaagse abdijbieren is nog geen veertig jaar oud. Dat mag de pret niet drukken: er zitten smakelijke pareltjes tussen.

Reistip
Trappistenbier van de abdij St. Sixtus in het Belgische West-Vleteren is het minst gemakkelijk verkrijgbare trappistenbier ter wereld. Een krat kunt u alleen na telefonische reservering via een meestal onbereikbaar nummer kopen. Tegenover de abdij is de uitspanning ‘In de Vrede’ gelegen: hier maakt u goede kans dit illustere bier zomaar te kunnen verkrijgen en alleen de reis erheen is al een avontuur.

2 Comments
  • François
    december 17, 2016

    Spanje , ik denk dat het Italië moet zijn.

    • Rick Kempen
      december 18, 2016

      Beste Francois – je hebt helemaal gelijk, excuses voor deze fout. Ik zal de aanpassing maken en dank nogmaals voor de reactie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *