Dorst Les #17: Bestaat het perfecte bierglas?

Welk bier je ook bestelt, je kunt ervan verzekerd zijn dat het geserveerd wordt in een speciaal voor dat bier gemaakt merkglas. De brouwer past het glasadvies aan de kenmerken van het bier aan, maar marketing speelt ook een rol. Dient u er een glasverzameling op na te houden, of kun je met zelfs maar een glas ook goed toe?

De enorme verscheidenheid aan bierglaswerk komt voort uit hoe wij proeven. Veel daarvan gebeurt namelijk niet met, of in, de mond maar vindt een verdieping hoger plaats: in de neusholte. Hoe belangrijk ruiken voor proeven is bewijst een simpel experiment: knijp uw neus dicht tijdens het eten, of bij het drinken, en u staat versteld van hoe weinig u dan ‘proeft’. Een ander voorbeeld: uw lievelingsgerecht smaakt nergens naar als je verkouden bent.

Een aroma (het geheel aan geuren van een bepaald product) bepaalt grotendeels hoe je de smaak waarneemt. Het zijn vluchtige verbindingen en dat verklaart weer waarom bier tijdens de consumptie ‘van smaak kan veranderen’: bepaalde geurstoffen zijn er dan uit verdwenen, anderen melden zich later. Hier is de vorm van het glas werkelijk bepalend: loopt het wijd uit, dan vervliegt het aroma waar je bij staat. Toch geeft dat breed uitlopen ook ruimte aan nieuwe aroma’s: doordat het oppervlak van het bier dat aan de lucht is blootgesteld in verhouding groot is vinden er meer reacties plaats, vooral met zuurstof, die de smaak van het bier wezenlijk bepalen.
Een smal toelopend glas houdt de geuren juist vast: beweeg het glas rustig onder je neus om prettig voor te proeven (de neus dient niet in het glas gestoken te worden). Bieren met weinig aroma komen in dit type glas het best tot hun recht: pilseners bijvoorbeeld, of het bekende ‘stangetje’ waaruit men Kölsch drinkt.

Er zijn sets in de handel met drie tot vijf glazen waarin elk bier min of meer ideaal te proeven is – maar uiteindelijk zijn dat allemaal toch compromissen. Voor mij is er een glas dat het ultieme compromis is, en dat ik voor elk bier gebruik: het TEKU glas. Het andere ultieme compromis is, niet lachen graag: een wijnglas.

Glastips
Glazen bewaart u nooit ‘op de kop’: de lucht die erin opgesloten raakt geeft al snel een naar aroma aan de eerstvolgende drank. Bierglazen: nooit afwassen met zeep, maar met lauw water. Idealiter afdrogen en opwrijven met een niet-pluizende doek. Houd je glas zo laag mogelijk vast: ‘waar je lippen komen, komen je vingers niet’.

3 Comments
  • Derek Walsh
    januari 9, 2017

    Goede morgen Rick,

    Ik vind het jammer dat jij jouw eigen feedback van december 2015 over het AnDer1.0 beer tasting glass helemaal vergeten ben:

    Als proefglas bevalt het zeer! Mijn zinnetje zou zijn:
    ‘Dit proefglas licht het tipje van de sluier op dat andere proefglazen laten liggen!’

    Met vr. gr.

    Derek Walsh
    Co-ontwikkelaar Royal Leerdam AnDer1.0 Beer Tasting Glass

    • Rick Kempen
      januari 16, 2017

      Waarde Derek – een column van 350 woorden voor vrijwel niet-ingewijden in de bierwereld, laat staan het deelaspect glazen, is niet de plaats voor te veel nuance. Het Anders proefglas voldoet voor mij prima, en misschien zelfs wel tot nog toe als beste, als het gaat om het organoleptisch waarnamen van de kleinste finesses. Maar, en daar gaat het hier vooral om, zo gaan maar heel weinig mensen met bier om – sterker, de term ‘organloleptisch’ zal ze eerder ver weg jagen dan aanmoedigen nog eens te proeven. Voor de doorsnee consument, voor wie ook deze column bedoeld was, is op die manier proeven niet bedoeld. Daarbij wil die consument ook eerst en vooral wat drinken, iets waarvoor het Anders glas minder goed voldoet.
      Kortom ik waardeer je bijdrage, maar bedoelde met mijn column iets anders dan met de lovende woorden, waar ik nog steeds achter sta, voor vakgenoten en andere bieridioten. Ik hoop dat dit enigszins verduidelijkt hoe en wat, en zo.

    • Dirk Breedveld
      januari 18, 2017

      Beste Derek,
      Voor mij is het Anders glas te klein, waarbij ik het soms ook beter vind om een heel bier uit te schenken, en dat het geheel te proeven. Voor in de horeca moet het ook “feestelijke uitstraling hebben en daar helpt een hoger voetje bij.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *