Dorst Les #21: Bier in Sloten, Leven in de brouwerij!

Er breken weer goede tijden aan voor de bierliefhebber: niet alleen is er Leven in de Brouwerij, het festivalseizoen staat op uitbreken! Morgen is RADION, het culturele platform dat gevestigd is in Broedplaats ACTA (inderdaad, het voormalig Tandheelkundig Centrum) aan de Louwesweg in Amsterdam-Sloten, het decor voor het eerste grote bierfestival in Amsterdam van 2017. Bier in Sloten – kan het mooier?

Het Midwinter Slotenbier Festival, zoals het voluit heet, biedt brouwerijen uit Amsterdam en directe omgeving de gelegenheid hun producten in een intieme sfeer te presenteren. Dit betekent dat er meer dan genoeg tijd en ruimte is om met de brouwers zelf te spreken, te horen wat hen beweegt en met hen te discussiëren over hun producten. Het festival zelf is gratis toegankelijk maar om de bieren te genieten moet je een festivalglas kopen (meegebrachte glazen worden niet geaccepteerd, natuurlijk). Zo’n glas kost een tientje en daar krijg je meteen vijf muntjes bij, waarmee je het glas bij de diverse stands kunt laten vullen.

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden gaat het er niet om het bier met sloten tegelijk naar binnen te gieten: het is bedoeld als proeffestival, een ontdekkingsreis langs bekende en onbekende brouwerijen uit de buurt. Brouwerij ‘t IJ mag zich inmiddels in landelijke populariteit verheugen en is bepaald geen kleine brouwerij meer – maar als peetvader van het hoofdstedelijke ambachtelijk brouwen mag zij natuurlijk niet ontbreken. Tien tegen één dat zij een verrassend bier meebrengen dat je niet zomaar in een winkel of op café vindt. Maar had u al eens gehoord van Cinema Brewers, Lowlander Beer of Brouwerij De Twee Knaapjes? Drie relatief spiksplinternieuwe brouwerijen, met totaal verschillende achtergronden, waarover ik hier natuurlijk niets ga zeggen – ontdek het zelf op het Midwinter Slotenbier Festival en wie weet komen we elkaar daar tegen.

Met ‘Leven in de Brouwerij’, de Nederlandse versie van het oorspronkelijk Vlaamse ‘Tournée Générale’, dat deze week op NPO 2 startte, staat bier definitief op de kaart in Nederland. De maandagavond zal voorlopig niet dezelfde zijn – ik zit aan de buis gekluisterd – want we krijgen inkijkjes bij het neusje van de zalm op kleinschalig brouwerij gebied in Nederland.

Kijktip
Tournée Générale bracht de rijke Belgische biercultuur op soms hilarische wijze in beeld, en onder de aandacht. Jean Blaute, een Vlaams muzikant, reisde met Ray Cokes (de eerste Europese VJ van MTV) België rond en leerde de Engelsman Belgisch bier drinken – dat hij uiteindelijk zelfs wist te waarderen. Op Youtube kunt u de drie reeksen terugkijken.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *