Dorst Les #23 van bierspecialist Rick Kempen: Amsterdam is een wereldse bierstad

Voor veel mensen is een glas bier gewoon een glas bier, voor sommigen gaat het veel verder. Zij struinen festivals af om toch maar niets te missen en doen dat met een opschrijfboekje waarin ze pijnlijk nauwkeurig hun veroveringen bijhouden en hun bevindingen noteren. Daar kunnen ze ook een app voor gebruiken: Ratebeer is een wereldwijde database, bijgehouden en gevuld door bierconsumenten, van waaruit dan weer diverse lijstjes worden samengesteld. Voor ons, Amsterdamse bierliefhebbers, staan daar dan weer aardige dingen in.

Naast wereldranglijsten staan er ook regionale overzichten in Ratebeer: cafés, bierwinkels, supermarkten en proeflokalen worden, naast brouwerijen en hun bieren, in praktische lijstjes samengebracht. Handig voor de reizende bierliefhebber in onbekend gebied, maar de ‘thuisblijver’ heeft er ook wat aan. Zo zijn wij misschien onder de indruk van het bierschap bij de lokale supermarkt, maar bij Ratebeer halen ze de lijst niet: die vermeldt alleen ‘Avondwinkel Sterk’. Toegegeven, ze hebben een indrukwekkend assortiment, misschien wel Amsterdam’s grootste, en verkopen ‘growlers’: vier verschillende bieren van tap kun je op literflessen laten tappen en mee naar huis nemen.

Als bierwinkel van naam ontbreekt natuurlijk ook ‘De Bierkoning’ niet: al meer dan dertig jaar wordt hier het bierevangelie verkondigd, en ook nog eens op aangename wijze. Voor bierwinkels is er geen top-zoveel gemaakt: dat doen ze dan weer wel voor brouwerijen (zie Toptips) en bierlokalen.

Maar liefst drie Amsterdamse bierlokalen halen de Nederlandse aanbevelingslijst: Proeflokaal Arendsnest, Bierproeflokaal In de Wildeman en Beertemple. De laatste biedt een eclectische mix van ‘nieuwerwetse bieren’: bestel een barrel-aged Russian Imperial Stout, Triple India Pale Ale of Rhubarb-Basil Infused Berliner Weisse en niemand vertrekt een spier. ‘In de Wildeman’ is al dertig jaar een rots in de branding voor bierliefhebbers: hier staan klassieke Belgische, Duitse en Engelse klassiekers op de tap, naast eerder genoemde nieuwerwetse experimenten.

‘Proeflokaal Arendsnest’ opende in 2000 haar deuren met als uniek element dat hier alleen in Nederlandse bieren worden geschonken. Inmiddels schenkt men er 52 bieren van tap en meer dan honderd van fles. Opmerkelijk is dat ‘Proeflokaal Arendsnest’ als enig Nederlands lokaal in de wereldlijst staat: de 39ste plaats is meer dan verdiend.

Toptips
In de Ratebeer lijsten vinden we drie Nederlandse brouwerijen terug: Emelisse en De Molen staan in de top-100, De Molen zelfs op zes. De derde brouwerij krijgt de achtste plaats in de top-100 ‘Beste Nieuwe Brouwerijen ter wereld’: Tommie Sjef Wild Ales werd in 2016 door Tommie Sjef Koenen (23) in de schuur van zijn ouderlijk huis gestart.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *