Dorst Les #24 : Twee ‘nieuwe’ Amsterdamse brouwerijen?

Er lijkt geen einde te komen aan de groeiperiode die het Nederlandse bier momenteel doormaakt – ook in Amsterdam groeit het door, en binnenkort openen maar liefst twee nieuwe brouwerijen hun deuren. Helemaal nieuw zijn ze echter niet, sterker nog: bij een van de openingen zal zelfs sprake zijn van het weer tot leven brengen van een eeuwenoud, door-en-door Amsterdams merk.

De officiële opening zal in april plaatsvinden maar deuren zijn al open en het proefdraaien is begonnen: Brouwerij De Prael heeft, naast haar hoofdvestiging aan de Oudezijds Voorburgwal, nu een tweede brouwerij en proeflokaal geopend in de Houthavens. Op de Nieuwe Hemweg is een voormalig bedrijfsgebouw omgebouwd om ook hier de filosofie van de oprichters tot leven te brengen: het bieden van werk(ervaring) en een zinnige dagbesteding aan mensen voor wie dat niet een vanzelfsprekendheid is. De oprichters, beide ooit werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige, hanteren daarmee een bedrijfsfilosofie die haaks staat op de rest: de meeste brouwerijen zoeken naar de meest efficiënte productie en saneren personeel waar ze maar kunnen; De Prael bestaat bij de gratie van de werkverschaffing. Dat dit betekent dat er wel eens een stapel dozen weer moet worden uitgepakt omdat de etiketten ondersteboven zitten hoort er niet alleen bij, het wordt eerder als een overwinning dan als een tegenslag gezien.

Over een maand openen de deuren van brouwerij-proeflokaal Poesiat & Kater, in het voormalig dierenasiel aan de Polderweg. Voor wie denkt dat de naam een guitige toespeling op de oude functie van het gebouw is: nee, de brouwerij is vernoemd naar Bart Poesiat en Klaas Kater, in de negentiende eeuw voorman-timmerman en voorman-metselaar van brouwerij Gekroonde Valk en leiders van het Werkliedenverbond Patrimonium. Deze brouwerij was aan het begin van de twintigste eeuw zelfs de grootste van Nederland en hun vlaggenschip, Van Vollenhoven’s Stout, was wijd en zijd bekend. Aan de Hoogte Kadijk, waar de brouwerij destijds was gevestigd, herinnert een replica van de bronzen ‘gekroonde valk’ nog steeds aan de rijke historie.
Poesiat & Kater zal onder eigen etiket eigenwijze en hedendaagse ambachtelijke bieren brouwen en serveren. Daarnaast zullen historische bieren onder het label ‘Van Vollenhoven’ terug op de Nederlandse markt worden gebracht.

Tips
Benieuwd welk bier uw (over)grootouders dronken? Natuurlijk is de techniek verbeterd en zijn de grondstoffen van andere kwaliteit, maar de Extra Stout, het Princessebier en – wie weet – het originele Valkerbier, zij zullen weer in Amsterdam gebrouwen worden. Levendiger en tastbaarder kan de geschiedenis niet worden gemaakt!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *