In de strip ‘Asterix en de Britten’ ziet Obelix gastronomisch nogal af: zijn geliefde everzwijn wordt in veel te kleine porties opgediend en ‘verdronken’ in muntsaus. Tot overmaat van ramp serveert men het bier lauwwarm.
Engels bier, zeker het traditionele ‘real ale’ dat via een handpomp wordt getapt, wordt in onze ogen veel te warm geserveerd. Lauw is het niet: dat betekent ‘handwarm’ en is bijna lichaamstemperatuur, terwijl ‘real ale’ op keldertemperatuur wordt geschonken, zeg tussen acht en twaalf graden Celsius. Nu is het zo dat als we dit bier zouden koelen tot rond de vier graden Celsius, de gemiddelde temperatuur van een koelkast (of de tap in uw café), we nog niet de helft van de smaken en aroma’s zouden kunnen waarnemen. De temperatuur waarop u uw bier drinkt is dus bepalend voor wat u uiteindelijk proeft.
Hoe kouder je iets serveert, hoe minder smaak het lijkt te hebben. Dit geldt voor eten en drinken: koude zorgt er voor dat aroma’s, de ‘vluchtige’ geur- en smaakstoffen, in het product opgesloten blijven. Kaas is een mooi voorbeeld: pardoes uit de koelkast geeft een kaasplankje maar een fractie van het genot dat ditzelfde plankje, dat ‘op temperatuur’ heeft mogen komen, biedt. Goede restaurants hebben maling aan de hedendaagse regelgeving die ze verplicht kaas te allen tijde gekoeld te houden, en richten hun kaaswagen al na het eerste voorgerecht in.
Natuurlijk is uw eigen voorkeur leidend, en al vergelijkend bepaalt u die. Veel brouwers geven op het etiket van hun flesbier een serveersuggestie: pils adviseert men vaak tussen de vier en acht graden te schenken, dubbels en tripels tussen de zes en tien graden en de zwaardere gerstewijnen krijgen vaak tussen acht en twaalf graden als adviestemperatuur mee. De oplettende lezer merkt dat de adviestemperatuur gelijke tred vertoont met het alcoholpercentage: hoe hoger, hoe warmer geserveerd. Zwaarder bier heeft vaker complexere, vluchtige, smaakelementen en die komen pas bij keldertemperatuur vrij, vandaar. De Engelse real ale’s bevatten weliswaar veel minder alcohol maar staan desondanks bol van smaak: je moet het alleen wel willen proeven.
Temperatuurtips
Neem een fles bier uit de koelkast, eenzelfde fles uit uw gangkast en proef naast elkaar: u ervaart een wereld van verschil, ongeacht het biertype. Bepaal uw eigen voorkeur: misschien vindt u koud gewoon prettig. Maar u weet nu dat ‘Extra Cold’ of ‘Ice Cold’ tapbier eigenlijk een zieke grap is.
Leave a Reply