Dorst Les #26: Alcoholvrij en alcoholarm bier

Wie deze week de introductie van Heineken 0.0 heeft gemist is ofwel een kluizenaar of ligt in coma. Een mediabombardement van de categorie ‘shock and awe’, daar wordt de bierconsument op getrakteerd en dat alles omdat Heineken onder eigen merk een alcoholvrij bier op de markt zet. Maar wat is nu precies alcoholvrij bier, en wat is alcoholarm? En hoe doen ze dat?

Er is een duidelijke, wettelijke grens aangegeven voor producten die alcoholvrij zijn: deze mogen ten hoogste 0,1% alcohol per volume bevatten. Dat betekent dat je vijftig glazen moet drinken om evenveel alcohol binnen te krijgen als bij een regulier glas pilsener bier. Met de stand van de techniek is het zelfs mogelijk om bier te verkopen dat helemaal geen alcohol meer bevat – een zegen voor hen die, omwille van religieuze of gezondheidsredenen dat zo verkiezen te drinken. Daarbij is alcoholvrij bier bijna de ideale sportdrank: zo goed als isotoon, en het helpt in het lichaam opgebouwde afvalstoffen af te voeren.

Alcoholarm bier is eigenlijk de voorloper van het alcoholvrije bier, en mocht vroeger zelfs zo genoemd worden. Bavaria veroverde het Midden Oosten met haar maltbier, dat toen maximaal 0,5% alcohol per volume mocht bevatten. Van dit bier hoef je maar tien glazen te drinken om het alcoholisch equivalent van een gewone pils te halen. Het zijn vooral de Duitse brouwers die een beetje alcohol in het bier laten, omdat dit nét dat beetje smaakversterking geeft om het op écht bier te laten lijken.

Hoe wordt het nu gebrouwen? De ene methode laat de vergisting, waarbij alcohol wordt gevormd uit de moutsuikers, eenvoudigweg niet plaatsvinden. Dit resulteert altijd in een weeïge, muffe en zoete smaak die weinig met bierbeleving te maken heeft. De andere methode zorgt wel voor een ‘echte’ biersmaak en begint met regulier gebrouwen bier, waarna de alcohol wordt verwijderd. De meest gebruikte methode is filtratie, via omgekeerde osmose – meest in Duitsland gebruikt. Heineken past de verdampingsmethode toe: heel voorzichtig wordt de alcohol weggedistilleerd. Het eindresultaat is hetzelfde en het doet altijd aan regulier bier denken – helemaal hetzelfde smaakt het natuurlijk niet.

Opgelet!
Wat vrijwel niemand zich beseft is dat een blik ananas-op-sap of een pak jus d’orange vaak meer alcohol bevat dan een fles alcoholvrij bier, dit als gevolg van de natuurlijke vergisting van de aanwezige suikers. Dit hoeft niet op de verpakking te worden vermeld, maar het is goed u te beseffen dat deze producten enkele tienden van procenten aan alcohol kunnen hebben.

.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *