Dorst Les #30: Amsterdam scoort bij Dutch Beer Challenge

Anderhalve week geleden vond in Rotterdam de derde editie plaats van de Dutch Beer Challenge, de wedstrijd voor in Nederland of door Nederlandse brouwerijen gebrouwen bieren. Een 32-koppige internationale jury proefde bijna 300 bieren in 21 categorieën. Eergisteren werden de medaillewinnaars bekend gemaakt, Amsterdamse brouwerijen werden veelvuldig gelauwerd!

Van de meer dan 450 brouwerijen die Nederland momenteel telt stuurden bijna honderd hun brouwsels in. Geproefd en beoordeeld werd er naar ‘stijlechtheid’: bierstijlen zijn beschreven aan de hand van kleur-, geur- en smaakparameters en alcoholpercentage. Hoe beter een bier aan deze parameters voldoet, hoe beter een bier wordt beoordeeld. Het subjectieve element ‘lekker’ speelt bij de beoordeling geen rol; het objectieve ‘dit is conform de stijl’ wel – bovendien wordt gekeken naar de afwezigheid van brouwfouten, dat de beoordeling natuurlijk ten goede komt. Niet in elke categorie werden alle beschikbare medailles uitgereikt: als een witbier pikzwart is, wint deze geen prijs.

Maar liefst vier Amsterdamse brouwerijen vielen in de prijzen – en een uit Amstelveen. Iedereen werd voorbijgestreefd door de Haarlemse Jopenkerk BV: met zes medailles, waarvan drie goud, won deze brouwerij de meeste prijzen. De succesvolste Amsterdamse brouwerij was Bird Brewery, met twee gouden en een bronzen medaille – de bekendste Amsterdamse brouwerij, Brouwerij ’t IJ, deed dat precies andersom en haalde twee bronzen en een gouden plak binnen.

De creatieve jongelingen van Brouwerij Oedipus uit Noord haalden een gouden medaille binnen,  het Amstelveense Naeckte Brouwers en Lowlander Beer scoorden eenmaal brons.

Bronzen medailles die bij deze wedstrijden worden uitgereikt willen eigenlijk zeggen dat een bier zonder grote fouten is gebrouwen en dat het binnen alle grenzen die aan het biertype zijn gesteld is gebleven. Een goed bier dus! Zilver gaat een stap verder: zo goed als foutloos gebrouwen en een goed voorbeeld voor de betreffende stijl – een prima bier. Bij goud weet u dat u te maken heeft met een foutloos bier dat niet alleen een goed voorbeeld voor een biersoort is, het is zelfs een schoolvoorbeeld voor de stijl – een uitstekend bier.

Bierstijlen helpen consumenten een keuze te maken uit het overweldigende bieraanbod dat er tegenwoordig is. Bieren met een medaille beantwoorden dus zeker aan uw smaakverwachting!

Gouden tip
De met een gouden medaille bekroonde bieren van de derde Dutch Beer Challenge zijn Datisanderekoekoek (saison) en de Rumoerige Roodborst (IPA) van Bird Brewery, Thai Thai (tripel) van Oedipus Brewing en Ciel Bleu Double IPA (Double/ Imperial IPA). De laatste is ontwikkeld met de chefs van het gelijknamige restaurant in het Okura Hotel.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *