Dorst Les #33: Mannenbier en vrouwenbier

In een recente proeverij ging een brouwerij op zoek naar ‘het meest mannelijke voorjaarsbier van Nederland’. Anno 2017 geloven bedrijven dus nog steeds in genderspecifieke marketing, ronkend persbericht of niet. Bestaat er zoiets als ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ bier?

Taalkundig is de kwestie snel opgelost: bier is een onzijdig woord, wat net iets anders is dan ‘genderneutraal’. Bierreclames van honderd jaar geleden waren dat opvallend genoeg zeer: dames dronken pilsener uit mooi vormgegeven flûte glazen, net zoals heren dat deden. De vrouw werd als potentiële consument gezien en als zodanig aangesproken. Want eeuwenlang was bier de volksdrank bij uitstek was: iedereen dronk het omdat je van water ziek werd. Dranken als koffie, thee en wijn namen die rol over en langzamerhand verdween de combinatie ‘vrouw en bier’ naar de achtergrond. Tegen de tijd dat massareclame haar intrede deed was de vrouw veilig binnenshuis opgeborgen en kende als enig recht het aanrecht, terwijl de man de kost verdiende waarop hij dagelijks met zijn kroegmaten proostte bij wijze van aperitief.

Het is tot midden jaren zeventig gebruik geweest dat een vrouw die niet onder mannelijke begeleiding was de toegang tot een café werd ontzegd – bij wijze van zelfbescherming natuurlijk. Werd een vrouw met bier in verband gebracht, dan was het immer een opvallend mooi exemplaar, schaars gekleed, die keurige heren trachtte te verlokken tot het nemen van een ferme slok ‘X’ pils. Bij het Biersymposium van consumentenvereniging PINT ‘Vrouwen en Bier’, in 2010, beweerde de marketingdirecteur van een grote Nederlandse brouwerij nog dat er typisch mannenbier en vrouwenbier bestond: dat laatste was zoet en overwegend rood. ‘Vrouwen aan het bier krijgen’ zag hij niet gebeuren – maar hij bedóelde vrouwen aan het pils krijgen. Dat lijkt inmiddels inderdaad een gelopen koers – ook veel mannen stoppen met het drinken ervan – want vrouwen hebben smaakrijk bier ontdekt, zoals dubbels, tripels, India Pale Ales, saisons en Berliner Weisses. De fabel dat ze van bier dik worden hebben ze inmiddels terecht naar het desbetreffende rijk verwezen – proost dames!

Lentebier komt in veel merken en een paar verschillende stijlen, maar valt verder uiteen in slechts twee soorten: lekker en niet-lekker. Proef en oordeel zelf!

Tip
Lentebier is eigenlijk geen bierstijl, maar een overblijfsel uit de tijd dat brouwers alleen met wilde gist brouwden: tijdens de lente werd het te warm voor een goede vergisting. Men brouwde dus een flinke voorraad stevig bier om de zomer door te komen, de waarschijnlijke oorsprong van bockbier: de Duitse brouwerij Einbecker brengt jaarlijks het Mai-Ur-Bock op de markt.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *