Dorst Les #34: Week van het Nederlandse bier komt eraan!

Aanstaande donderdag wordt in Den Haag, of all places, de aftrap gedaan van de zesde Week van het Nederlandse bier. De week, die typisch genoeg tien dagen duurt, laat zien hoe divers, gevarieerd en vooral rijk het Nederlandse bierlandschap is. Landelijk worden meer dan honderd bierige evenementen georganiseerd – graag doe ik u mijn aanraders aan de hand!

Donderdag 11 mei vindt de opening plaats in Den Haag. De Grote Kerk aan het Kerkplein is daarna drie dagen lang de thuishaven van het Nederlands Bierproeffestival: ruim veertig brouwerijen presenteren er zichzelf, en hun bieren. Tijdens het bierproeffestival kunt u deelnemen aan allerlei workshops of presentaties bijwonen, en er is volop gelegenheid om bieren te proeven in combinatie met verrassende hapjes. Dat bier een perfecte smaakbegeleider aan de eettafel is, wordt hier nog eens bewezen.

Bier aan Tafel genieten kan ook dichterbij huis: zo organiseert het Amsterdamse Two Chefs Brewing op zaterdag 20 mei een uniek diner in de loods van de brouwerij aan de Moezelhavenweg. U kunt er een vijf-gangen menu verwachten (in samenwerking met restaurant Jacobsz) dat vanzelfsprekend door passende bieren wordt begeleid.

Een week eerder, op 13 mei, is de Jaap Edenbaan weer het decor voor het ‘Bier Oost’ festival, waar je in het gras kunt liggen, naar muziek kunt luisteren, lekker kunt eten, dansen, spelletjes spelen en dat alles in combinatie met het ontdekken en proeven van diverse biertjes.

Op 19, 20 en 21 mei kunt u langskomen bij de brouwer tijdens de Nederlandse Brouwerijdagen. Het hele brouwproces wordt u uitgelegd, en er zal vast hier en daar wat te proeven zijn. In Amsterdam openen in elk geval Brouwerij De Zeven Deugden, Poesiat & Kater, Oedipus Brewing, Brouwerij Troost (Westerpark) en Two Chefs hun deuren, terwijl Proeflokaal Wijs en Zonen op de Zeedijk een bierproeverij met hapjes aanbiedt.

Daarnaast kunt u er van verzekerd zijn dat allerhande café, die toch al druk met bier begaan zijn, gedurende de week verschillende proeverijen en activiteiten zullen organiseren. Een week lang staat Nederlands bier in het zonnetje, aan u te ontdekken hoe voel moois de ruim 450 Nederlandse brouwerijen te bieden hebben!

Tip
Alle informatie rondom de Week van het Nederlandse bier, zoals de complete lijst met bieractiviteiten en het overzicht van welke brouwerijen hun deuren openstellen op de Open Brouwerijdagen vindt u op www.weekvanhetnederlandsebier.nl  Toegangskaarten voor het Nederlands Bierproeffestival vindt u ook op deze website.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *