Dorst Les #35: Het Nederlands bier bruist!

Gisteren werd in de Haagse Grote Kerk het startschot gegeven van alweer de zesde ‘Week van het Nederlandse Bier’. Het Nederlands Bierproeffestival, het openingsevenement van de Week, duurt er tot en met morgen. Tijdens de opening werd ook de winnaar van de Mitra Award ‘Beste bier van Nederland – 2017’ bekendgemaakt: van alle gouden medaille winnaars van de Dutch Beer Challenge is er één het ultieme kampioensbier. Dit jaar is dat Bloedbroeder van brouwerij Kompaan.

Bloedbroeder is een Russian Imperial Stout van 9,1% alcohol, op houten vaten gerijpt, en verrijkt met een beetje rode port. Deze bierstijl is ooit mateloos populair geweest aan het Russische Tsarenhof – Catharina de Grote lustte er wel pap van. Engelse brouwerijen draaiden bijkans op de productie van stout voor de export naar Rusland. Nu was de zeereis nogal lang, kon het bier wel onbedorven aankomen? De simpele toevoeging van meer hop en alcohol zorgde voor een onbekommerde bezorging: Russian Imperial Stout is de ‘donkere’ variant van de overbekende India Pale Ale.

Bloedbroeder overtuigde niet alleen de juryleden van Dutch Beer Challenge maar ook internationaal: op het Barcelona Beer Festival won het eveneens de gouden plak. Het bier is daarmee exemplarisch voor de staat van Nederland als bruisend bierland: op kwalitatief gebied nemen we een leidende positie in. Nederlands bier behoort tot het beste van de wereld, niet alleen datgene wat door multinationals wordt gemaakt en wereldwijd wordt geapprecieerd, maar ook de kleinere brouwerijen kunnen er wat van.

Dat het Nederlandse bier bruist werd met een knipoog aan informateur Edith Schippers meegegeven in een gesproken versie van deze column. Zij werd gewezen op de toegevoegde waarde die brouwerijen bieden op gebied van duurzaam ondernemen (bier van regenwater), maatschappelijk verantwoord ondernemen (werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt), sociale cohesie en werkgelegenheid in aanverwante bedrijfstakken zoals de hopverbouw. Ik hoop dat het nieuwe kabinet deze bruisende sector vol overtuiging zal ondersteunen opdat de verstandige, verantwoordelijke alcoholgenieter die de Nederlandse consument in overgrote meerderheid is niet verder tegen zichzelf in bescherming wordt genomen. Dus geen verdere accijnsverhoging graag: dat jaagt consumenten de grens over, en brouwers en slijters de WW in. Daarbij is niemand gebaat.

Desserttip
Voor een verbijsterend succesvol dessert neemt u twee flesjes Bloedbroeder, vanille roomijs en een reep chocolade naar keuze. Flesjes altijd als eerste in een kom schenken. Naar wens ijsbolletjes toevoegen en daar chocolade overheen raspen. Wees niet verbaasd als uw disgenoten u na afloop uitgebreid kussen.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *