Dorst Les #41: Bewust en verstandig genieten

Dit jaar gebeurde het al twee keer: medewerkers van het Jellinek, een instituut dat zich met preventie en behandeling van verslaving bezighoudt, poneerden de stelling dat Nederland het allengs slechter doet op het gebied van alcoholmisbruik. Er werd zelfs gesuggereerd dat Nederland tot de top-drie van Europese landen behoorde op het gebied van onverantwoorde alcoholconsumptie. Daaraan werd meteen een oproep gekoppeld de accijns te verhogen, alcoholreclame te verbieden en het aantal verkooppunten te verminderen. In beide gevallen moesten de Jellinek medewerkers echter al snel bakzeil halen en toegeven dat zij er faliekant naast zaten.

Vooropgesteld, alcoholmisbruik is slecht voor de misbruiker en directe omgeving en moet, idealiter, uitgebannen worden. De realiteit is echter dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders die (mogen) drinken, dat gematigd en verantwoordelijk doet, volgens cijfers van het CBS en de Stichting voor Verantwoord Alcoholgebruik, Stiva. Nederland behoort zelfs tot de Europese top-drie landen met de minste alcoholproblematiek. Nederlandse brouwerijen proberen een actieve bijdrage te leveren aan verder verminderd alcoholmisbruik – bijvoorbeeld door smaakrijke bieren met weinig, of zelfs helemaal geen, alcohol op de markt te brengen.

Het nieuwste initiatief op dit gebied is een Amsterdamse brouwerijhuurder (brouwer zonder eigen ketels) die de naam ‘Heaps of Hops’ draagt – letterlijk vertaald ‘stapels hop’. Zij leggen zich toe op het brouwen van bier dat minder dan 4% alcohol per volume heeft – maar wel bol van smaak staat. Bjorn Jense en Pieter Hissink hebben de stoute schoenen aangetrokken, geïnspireerd door reizen in Australië en Engeland, alwaar smaakrijk maar laag alcoholisch bier tot de traditie behoort. De trend in Nederland, waarbij steeds meer consumenten het fijn vinden dat het ‘een procentje minder mag’, gaf uiteindelijk de doorslag. Momenteel laten zij twee bieren brouwen bij Brouwerij Troost in Westerpark – een saison en een gedurfd gehopt golden ale – en het plan is om gestaag te bouwen aan een portfolio smaakvolle, ‘verstandige’ bieren.

Persoonlijk sta ik te juichen bij initiatieven als deze. Ze passen in de ontwikkeling van gerichter, verstandiger en met mate genieten van de mooie dingen des levens. Nu zelfs brouwerijen daar op inspelen betekent het dat Nederland op weg is om het Europese topland te worden op gebied van verstandig en gematigd alcoholgebruik.

Procentje minder proeven?
De gedachte dat een procentje minder leidt tot minder smaak wordt door diverse brouwerijen duchtig ontkracht. Brewdog bracht met Nanny State een IPA op de markt met vrijwel geen alcohol maar wel een smaakexplosie; Vanderstreek (Utrecht) deed onlangs hetzelfde. Trumer Hopfenspiel, met 2,9% een hoppig ‘session pils’, zit mooi in het midden van het spectrum.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *