Dorst Les #42: Waarom Blond bier bestaat

Vrijwel elke brouwerij die ‘abdijbier’ op het menu heeft staan voert, naast een ‘dubbel’ en een ‘tripel’, een zogenoemd ‘blond’ bier. Zoals de naam al zegt is dat meestal een goud- tot koperblond kleurig bier waarvan het alcoholgehalte tussen de zes en acht procent ligt. Nu zijn abdijbieren natuurlijk geïnspireerd door Trappistenbier – maar daar komen we een ‘blond’ bier zelden tegen. Hoe zit dat precies?

Voor het juiste perspectief moeten we even terug in de tijd, zeg tweehonderd jaar, om te zien dat men toen overwegend met donkere mout brouwde. Mout, het behandelde graan waaruit we de suikers halen die alcohol en koolzuur worden, werd toentertijd boven vuren gedroogd waardoor het een weinig getoast werd, en soms zelfs geroosterd. De kleur van het mout werd daardoor donker, en de moutkleur bepaalt de kleur van het bier: licht- of blondkleurig bier was dus vrijwel onvindbaar in die tijd.

Vrijwel iedere abdij boven de ‘bierlijn’ (pak de kaart van Europa en trek een lijn van Zuid-België naar de Balkan) brouwde destijds, meestal drie verschillende bieren in oplopend alcoholgehalte. Er was een licht alcoholisch bier voor dagelijks gebruik, een zwaarder bier voor de gasten en het zwaarste diende voor feesten – en de vastenperiode, want het was zo goed als vloeibaar brood. Al deze bieren waren donker van kleur en de smaak werd gedomineerd door onvergiste suikers en kruiden. Naarmate het brouwen een industrie werd keken veel brouwers de kunst bij de monniken af en namen de bieren over.

In 1956 besluit de abdij van Leffe in het Waalse Dinant een licentie te geven aan Brouwerij Lootvoet: onder de naam ‘Leffe Abdijbier’ mag deze brouwerij bier op de markt brengen waarvan de abdij een financieel graantje meepikt. De bieren worden populair, en zo exporteert men ook naar Frankrijk. Daar valt echter al gauw op dat de goudkleurige tripel beter verkoopt dat het donkere dubbel: Franse bierdrinkers bleken niet gecharmeerd van donkerkleurig bier. Een gisse marketeer van Interbrew, waartoe het merk toen behoorde, stelde voor dan maar een ‘dubbel’ met blondkleurige mout te brouwen. Het bleek een gouden greep – en sinds 1976 kent de wereld dus ‘abdijbier blond’.

Blonde tips!
Met het Belgische Achel is het Nederlandse La Trappe de enige die een blonde trappist brouwt. Blond abdijbier is er verder in overvloed: vrijwel geen een wordt daadwerkelijk in een abdij gebrouwen. Nederlandse aanraders: Lindeboom’s ‘Gouverneur Blond’ en Gulpener ‘Gerardus Blond’. Bij de Dutch Beer Challenge won ‘Noordtsingle’ van de Rotterdamse Brouwerij Noordt goud – komt er toch iets moois uit 010.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *