Dorst Les: Bierspecialist Rick Kempen over Feestbier

De Dorst Les over de Oktoberfeesten lokte nogal wat vragen uit, meest over het te drinken bier. Daarover bestonden veel misverstanden: veel lezers dachten dat men daarbij vooral pilsener dronk, anderen meenden dat dit het typische Duitse tarwebier (Hefeweissbier) betrof. Nu worden beide biertypen wel geserveerd tijdens de Duitse bierfeesten, maar men drinkt er toch boven alles een speciaal voor de feesten gebrouwen bier: Festbier.

De functie van de bierfeesten – het vieren van de oogst van de zomergerst en de start van het nieuwe brouwseizoen, waarvoor de bierkelders moesten worden ‘ontdaan’ van hun voorraad voorjaarsbier – is natuurlijk al sinds de uitvinding van de koelmachine verloren gegaan. Tot die tijd was het verboden om tussen april en oktober bier te brouwen: de zomerwarmte deed het bier snel bederven. En dus brouwde men in maart een laatste en vooral zwaarder bier dat de zomer kon doorstaan. Dit Märzen vormt de basis voor het hedendaagse Festbier.

Oorspronkelijk was dat laatste brouwsel natuurlijk bovengistend, zoals vrijwel alle bieren in die tijd waren. Maar met de voortschrijdende techniek, die vooral de gemiddelde kwaliteit van de gebrouwen bieren verbeterde, verdween de noodzakelijke traditie van het maartbier. En dus was er geen biervoorraad meer, die opgedronken moest worden om plaats te maken voor verse brouwsels. Die traditie liet men zich echter niet door de neus boren, en dus ontwikkelde men een nieuwe bierstijl.

Om de specifieke smaak zo goed mogelijk vast te houden, terwijl er wel gebruik werd gemaakt van de nieuwste techniek, werd het Märzen grondig herzien. Men begon het ondergistend te brouwen, waardoor het doordrinkbaarder werd. Natuurlijk werd er hop in gebruikt, maar men liet de brodige, zoetige moutsmaak domineren die voor het originele maartbier zo kenmerkend was. Van lieverlee werd het een biersoort op zich, gebrouwen en gedronken om het bier te vieren.

Enkele van deze speciale feestbieren vinden langzaam hun weg naar de Nederlandse consument, van tap of fles. In Duitsland vindt u ze van midden augustus tot midden oktober: eerst en vooral op die beroemde bierfeesten natuurlijk. Daar moet wat bij gegeten worden: talloze varkens, hectares aan kalfsschnitzel, honderdduizenden haantjes en kilometers worst gaan er door.

Culinaire feestbiertip
Twee gerechten zijn zo goed als onlosmakelijk verbonden met de betere Duitse bierfeesten: Schweinehaxe en Weisswurst. Die varkensschenkel wordt overal in Zuid-Duitsland net iets anders bereid, afhankelijk van het lokale bier. De Weisswurst (zo’n fijne geblancheerde kalfsworst) wordt onveranderlijk met zoete mosterd geserveerd. Bretzel erbij en een kloeke Hefeweizen of Festbier: es kann losgehen!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *