Dorst Les: Bierspecialist Rick Kempen over Trappistenbier

Alle trappistenbier is abdijbier maar niet alle abdijbier is trappistenbier. Trappistenbier wordt daadwerkelijk binnen de muren van een abdij gebrouwen, velen behoren tot de stijlen ‘blond’, ‘dubbel’ of ‘tripel’. Net als abdijbier is trappistenbier geen eigen bierstijl. Trappist is wel een levensstijl.

Wereldwijd zijn er elf kloosters die bier produceren dat het zegel ‘Authentiek Trappisten Product’ mag dragen. Dat zegel wordt verleend door de Internationale Vereniging Trappist die toeziet op de naleving van drie voorwaarden: het product moet binnen de muren van de abdij worden geproduceerd, de productie moet onder toezicht van de kloostergemeenschap geschieden en de opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.

Het zegel wordt ook verleend aan andere producten zoals kaas, zeep, koekjes of. Over smaak, kleur, geur of kwaliteit wordt verder niet gesproken. En zo maken de twee trappistenbrouwerijen in Nederland totaal verschillende bieren. Brouwerij Koningshoeven (La Trappe) kent een baaierd aan biertypen en er wordt zelfs geregeld een op eikenhouten vaten gerijpte versie van de gerstewijn uitgebracht. Brouwerij De Kievit brengt slechts een bier op de markt: een aromatische tripel-achtig bier, vernoemd naar de plaats waar de abdij staat (Zundert).

Bij die laatste was ik verleden week op bezoek: mijn werkgever ‘doet’ de export, en onze Italiaanse importeur mocht met klanten de brouwerij bezoeken. Dit is een zeldzaamheid: de deuren van de brouwerij gingen pas vier maal open voor buitenstaanders. Het klooster, bevolkt door vijftien monniken, is gesteld op haar ordemotto ‘ora et labora’ (bid en werk).

De ontvangst was in een nabijgelegen herberg: dertig koffie en koek consumerende Italianen zou de rust te zeer verstoren. Daarbij kan het koffiezetapparaat van de abdij dat helemaal niet aan. Na de koffie meldden we ons in de brouwerij. Broeder Christiaan ontving zijn buitenlandse gasten in klassiek habijt en leidde hen rond. Hun opwinding en geestdrift kon hij moeilijk begrijpen – ze hadden toch wel eens eerder een brouwerij gezien? Dat wel, maar een brouwende monnik was zelfs voor hen zeldzaam. ‘Wij brouwen om te leven, wij leven niet om te brouwen’. Maakt dat het bier speciaal? Dat oordeel is aan u.

Probieren
De smaakrijkdom van een trappistenbier zoals Zundert eervaart u eenvoudig thuis met een mini-proeverij. Koop twee flessen: plaats een in de koelkast, de ander in een keukenkast. Open beide tegelijk en schenk in een kelkglas. Proef het gekoelde bier eerst, dan die op omgevingstemperatuur. Het lijken twee verschillende bieren te zijn!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *