Dorst Les van bierspecialist Rick Kempen: Radler: zin, onzin en waanzin

Radler: in 2013 verscheen het uit het niets op de Nederlandse markt. Nu maakt ‘biermix’ (zoals de productgroep heet) meer dan 3% van de nationale bierconsumptie uit. Bier gemengd met limonade is een welkome aanvulling op het bieraanbod gebleken.

Volgens de overlevering zou een Duitse waard, die ten zuiden van München een ‘Biergarten’ uitbaatte, in de zomer van 1922 overvallen zijn door onverwacht grote hoeveelheden recreërende burgers die per fiets de drukke stad ontvluchtten. Deze fietstoeristen toonden zich ware natnekken en dronken telkens de hele biervoorraad op nog voordat iedereen goed en wel gelaafd was. Om verdere teleurstelling te voorkomen besloot de waard zijn bier met citroenlimonade te vermengen: hij bracht het aan de man als ‘verstandig en verfrissend fietsbier’. Dat was sowieso geen gekke gedachte, want menig fietstoerist bleek iets te grondig verzadigd en reed op de terugweg een greppel of mestvaalt in. Radler werd een succes, en een begrip.

In Nederland kennen wij het fenomeen onder de naam ‘Sneeuwwitje’: pils, aangelengd met citroenlimonade. En er was Shandy, retepopulair in de jaren zeventig. Het schijnt weer verkrijgbaar te zijn, nu met een half procent alcohol zodat het als frisdrank verkocht kan worden.

In een tijd waarin verstandig genieten van alcohol voor veel consumenten de gewoonste zaak van de wereld is past Radler naadloos. Zeker op warme dagen, als alcohol toch nét iets eerder naar het bezwete hoofd stijgt, is een laagalcoholische versnapering een uitkomst en een zinnige toevoeging op het assortiment.
Nederlandse brouwerijen brachten echter eindeloos veel smaakvarianten op de markt. Het voorlopige dieptepunt is ‘Radler Ice Tea’, met keuze uit groene thee of perzik: dit komt mij als onzin voor.

Maar het kan altijd erger. Bavaria brengt namelijk ‘bierijs’ op de markt: Radler Ice lemon, op een stokje. De ijslolly’s “smaken echt naar Radler en bevatten 2% alcohol”, aldus de brouwerij. Het is geen 1 april grap, zoals ik hoopte – waanzin! Aan alle kanten doen we ons best jongeren tot hun 18e te bewegen drank te laten staan – legt Bavaria 2% alcohol in het ijsschap van uw supermarkt. Dat is erger dan waanzin, het is oliedom.

Mixtip
In Duitsland mengt men allerlei limonades met bier, meestal pilsener, en het wordt daar in flessen verkocht. Hier zult u het zelf moeten mixen: bier met cola, sinas of zelfs tomatensap kennen wij niet voorverpakt. Overigens, men mengt in Duitsland ook limonades met Weizenbier, het Düsseldorfer Alt en natuurlijk het Berliner Weisse. Bier op een stokje kent men dan weer niet.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *