Dorst Lessen #10: Een bierbuik is geen bierbuik

Een belangrijke reden voor veel mensen om geen bier te drinken is hun angst dat ze er dik van worden. Maar niets is minder waar: al lopen er legioenen mannen met een T-shirt waarop geschreven staat ‘Beer made this beautiful body’, ze konden er niet meer naast zitten. Ondanks dat het T-shirt vaak net niet tot de navel reikt is bier, op zich, helemaal geen dikmaker – de oorzaak van de ‘bierbuik’ moeten we elders zoeken.

Vergelijken we de calorieën in een glas pils met die in een glas melk, een glas cola en een glas wijn, dan blijkt dat bier ongeveer evenveel calorieën bevat als cola maar veel minder dan melk of wijn. Een standaard kwartliterglas pils doet 100 kcal, terwijl een standaard glas van 15 cl bij rosé of droge witte wijn 150 kcal geeft; rode wijn komt op 120 kcal. Bedenk echter wel dat wijnglazen bijna half zo groot zijn, en dat een glas zoete witte wijn zelfs meer dan 250 kcal bevat.

Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker.

Speciaalbier, zoals een bokaal dubbel, tripel of quadrupel abdijbier van 330 cl, geeft 180 kcal. Die hoeveelheid bier is te vergelijken met ruim twee glazen wijn: 260 kcal als u rood drinkt en 330 kcal voor rosé en wit. Een caloriebewuste drinker, voor wie beheerst en smaakvol genieten boven gedachteloos slobberen gaat, kan dus met een gerust hart een bier genieten en de wijn laten staan.

Waar komt dan die bierbuik vandaan, als het bier zelf niet de oorzaak is? Het antwoord laat zich raden: de meeste bierdrinkers houden te weinig maat. Daar komt nog bij dat we al snel geneigd zijn iets te knabbelen bij een glas bier: een nootje, een kaasje, een plakje worst. En ook daarmee weten maar weinigen maat te houden, zodat vele nootjes, kaasjes en plakjes worst zich uiteindelijk rond de lendenen nestelen en er voor zorgen dat het T-shirt niet meer past.

Calorieëntip
Wie op zoek is naar een smakelijke dorstlesser met, na water, de minste calorieën komt met alcoholvrij bier prachtig uit. Minder dan 65 kcal en 0,1% alcohol per glas: veel beter wordt het niet. Bovendien kennen we pils, witbier, amber bier en Hefeweizen in alcoholvrije/arme variant: de smaak lijdt er niet onder.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *