Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Amsterdamse prijswinnaars

Hoezeer Nederlands bier leeft werd verleden week mooi duidelijk bij de prijsuitreiking van de vierde Dutch Beer Challenge, een wedstrijd waaraan alleen Nederlandse brouwerijen kunnen deelnemen. Telde het deelnemersveld in 2017 nog 295 bieren, dit jaar dongen maar liefst 397 bieren mee naar de medailles. Een medaille kunt u zien als een garantiezegel van (inter)nationale bierexperts dat u met dit bier geen kat in de zak koopt. Of u het lekker vindt is natuurlijk nooit te garanderen: smaken verschillen.

Bij een bierwedstrijd, die u het best als een keuring kunt zien, wordt nooit gekeken naar het subjectieve element ‘lekker’. Wel wordt er gekeken naar objectieve zaken: is het bier vrij van productiefouten, en voldoet het aan de verwachting die je er van tevoren van hebt? Een pikzwart gekleurd pils voldoet niet aan de verwachting, en bij een witbier dat naar azijn ruikt – laat staan smaakt – is zeker iets misgegaan. De 42 juryleden kennen hun pappenheimers en bekeken, besnuffelden en beproefden de inzendingen.

Amsterdam heeft bijna 10% van de Nederlandse bierbedrijven binnen haar stadsgrenzen, en velen van hen brachten een of meer medailles naar huis. Bird Brewery (die weliswaar zelf geen brouwketel heeft, maar als huurbrouwer gebruik maakt van overcapaciteit bij andere brouwerijen) scoorde goed met een gouden medaille voor “Nog niet naar huismus”, een American Brown Ale vol karamel- en koffietonen. Het “Fuut Fieuw”, een amber bier, leverde brons op.

Oedipus Brewing leverde een topprestatie door in de drukst bezette categorie (India Pale Ale) de gouden plak voor haar “Gaia” op te eisen. Er dongen meer dan veertig inzendingen mee – als je dan goud pakt ben je een grote. Brons was er voor “Mannenliefde”, een saison die met onder andere citroengras verrijkt is.

Het derde Amsterdams goud was er voor Bjørningman, een Bohemian Pale Ale van brouwerijhuurder Heaps of Hops. Bijzonder aan dit bier is dat het laagalcoholisch is (3,8% per volume) maar vol van smaak – de medaille was er in de categorie “innovatie”.  Steeds meer consumenten verlangen naar bier met minder alcohol zonder dat de smaakervaring eronder lijdt – Heaps of Hops blijkt met haar bieren deze kunst goed te verstaan.

Medaille tips
Er waren meer Amsterdamse prijzen. Brouwerij Bruut, Pontus Brewing, Brouwerij ‘t IJ, Poesiat&Kater en Morebeer haalden diverse medailles binnen. De volledige uitslag kunt op terugvinden op dutchbeerchallenge.nl/resultaten/ en de medaillewinnaars kunt u in veel hoofdstedelijke cafés zelf proeven. Amsterdammers kunnen met recht trots zijn op hun brouwers.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *