Dorst Lessen – Bierspecialist Rick Kempen over Bar ALT – dineren met bier

Het had wat voeten in de aarde, maar twee weken geleden opende Bar ALT eindelijk haar deuren. De lat is hoog gelegd: u mag gerechten op hoog gastronomisch niveau verwachten, waarbij vooral passende bieren worden geschonken. Van tap serveert men er eenentwintig, meest van kleine en onafhankelijke Nederlandse brouwerijen. De kaart met flessen telt een internationale selectie van rond zeventig bieren. Wie liever geen bier aan tafel heeft kiest uit een puike selectie natuurwijnen.

Bar ALT is een samenwerkingsverband van de mannen achter Restaurant Jacobsz en Two Chefs Brewing. Die brouwerij werd in 2012 opgericht door Sanne Slijper en Martijn Disseldorp: zij leerden elkaar kennen achter de ‘kachel’ en wilden hun liefde voor lekker eten al langer verbinden met hun liefde voor lekker bier. Een groot deel van de tapbieren komt dan ook van hen. Chef Thomas Kooijman en Rick Swinkels bestieren de keuken, wat zich vertaalt in goed doordachte en prachtig gestileerde gerechten.

Bier als smaakbegeleider aan de serieuze tafel staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Restaurant Lieve en Restaurant Dwars, beiden inmiddels gesloten, liepen hiermee voorop. Nu breekt dan het moment aan om in Amsterdam op hoog niveau te dineren waarbij bier de aandacht krijgt die het verdient. Steden als Brussel, Kopenhagen, San Francisco en New York gingen ons voor. Let wel: het eten staat nog steeds centraal, bier acteert louter als smaakbegeleider.

Wat bier voor heeft op wijn? Koolzuur reinigt bij iedere slok de mond: klaar voor een nieuwe sensatie. De totale smaakwaaier van bier is zeven keer zo groot als die van wijn. Bitter komt in vele varianten: mout, hop en eventuele kruiden, waar wijn de bitters alleen van tannines krijgt. Bieren van spontane gisting (geuze, kriek) krijgen hun zuren van de microflora in de vaten waarop ze gisten en rijpen, deels van fruit. Ook tarwe draagt zuren bij, van weer een heel andere aard. De bierkaart van Bar ALT telt, naast zure bieren, ook veel saisons: een bierstijl die bij uitstek geschikt is voor aan tafel, zeker vanwege het droge en aardse karakter. Zeldzame flessen, vaak unieke brouwsels in gelimiteerde oplage, maken de selectie compleet. Ik genoot er met volle teugen.

Menutip
De kaart bevat negen regelmatig wisselende gerechten, te bestellen in een huismenu van zes gangen à 65€. Elke gang extra kost 10€; à la carte wordt niet aangeboden. Een passende bierkeuze krijgt u voor 6€ per glas. Bier én wijn proeven? Dat kan voor 8€ per gang. Beiden worden in passende hoeveelheden geserveerd in mooi uitgevoerd glaswerk.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *