Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Bier en de burgemeester

Ivo Opstelten was de archetypische burgemeester die zo uit Swiebertje leek weggelopen – Eberhard van der Laan was de archetypische Amsterdamse burgemeester. Zijn ‘Ik had al een seizoenkaart voor Ajax toen jullie nog naar Sesamstraat keken, in je pyjamaatje’ heeft eeuwigheidswaarde. Dit terzijde: bier en burgemeesters gaan al eeuwenlang hand in hand.

Het is de eer en de taak van de burgemeester van München om het eerste vat aan te slaan op het Oktoberfest. Gebeurt dat succesvol, dan tapt de burgemeester de eerste Mass (het glas met een inhoud van een liter) en roept “O’zapft is!” Gaat het verkeerd, dan spuit het vat zijn inhoud over de burgemeester heen en kan deze een herverkiezing wel vergeten. Het succes van een Münchener burgemeester is medeafhankelijk van zijn bekwaamheid in het aantappen van fusten feestbier.

Ook in Nederland slaat de burgemeester vaak het eerste vat aan: zondag 8 oktober sloeg de Zutphense burgemeester het eerste vat bockbier aan op de nationale bokbierdag. Ook de opening van de Week van het Nederlands heeft een burgemeester moment: de eerste burger van Den Haag slaat ook hier het eerste vat bier aan.

Amsterdam heeft veel aan bier te danken – toen en nu. Mede-naamgever van het succesvolle ‘Van Vollenhoven bier’ van De Gekroonde Valk, Jan Messchert van Vollenhoven, was acht jaar burgemeester van Amsterdam. Veel van de vroegere stadsbrouwerijen waren in bezit van een burgemeester: Jacob Boelens en de familie Rendorp steken er bovenuit. Burgemeesters hadden toch al een warme band met brouwers: de bierindustrie bracht vaak meer dan de helft van de stadsmiddelen op. Dat is nu niet meer het geval, de warme band is blijven bestaan.

Of Eberhard van der Laan een bierliefhebber was weet ik niet, hij was er wel in geïnteresseerd. Hij opende de (nieuwe) brouwerijen van ’t IJ en De Prael en sprak er warme woorden. Zo roemde hij de toeristische waarde en de bijdrage die de bedrijven aan de samenleving leverden. Ook het ‘Amsterdams Hophuis’ werd door hem bezocht. Hier wordt de Amsterdamse hopteelt weer in ere hersteld: “Dit mag niet weer verdwijnen”, zo vatte hij samen. Vanavond proost ik op onze burgemeester.

Bieridee
Burgemeesterbier bestaat nog niet. Zou de Amsterdamse biergemeenschap een eerbetoon aan onze burgemeester kunnen brengen? Wellicht kunnen een aantal brouwerijen een ‘collabieratie’ aangaan? Een bier brouwen met gezamenlijke creatieve inbreng, in een Amsterdamse ketel, waarbij de opbrengst bijvoorbeeld naar een passend goed doel gaat? Wie weet wordt deze handschoen opgepakt.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *