Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Bier en de Russen

Tsaar Peter de Grote, bekend van zijn reislust waarmee hij kennis opdeed en het Russische Rijk moderniseerde, staat aan de basis van een nu zeer populaire bierstijl. In Nederland kennen wij hem vooral omdat hij incognito aan de Zaanse Schans woonde en zich daar onder andere de kunst van het scheepsbouwen eigen maakte. Zijn reis bracht hem ook naar Engeland, waar hij in de ban raakte van het donkere ‘porter’ bier. Deze voedzame drank (vanwege de vele onvergiste suiker) was populair in de havens bij de sjouwers (porters), waaraan het de naam ontleent.

Peter was zo van het bier onder de indruk dat hij de import ervan naar zijn rijk beval. Dat betekende een forse reis: niet alleen moest men per schip via het Kattegat naar Sint Petersburg varen, per ossenkar moesten de vaten vervolgens nog bijna duizend kilometer naar Moskou worden vervoerd. Een dergelijk lange reis stelde hoge eisen aan het bier. Om vroegtijdig bederf tegen te gaan voegde men extra hop en alcohol toe: beide zijn natuurlijke conserveringsmiddelen. Deze extra zware versie van het normale porter bier kreeg de naam ‘Russian Imperial’ vanwege de bestemming: het Russische hof der Tsaren. De naamgeving kent dus eenzelfde aanleiding als India Pale Ale: bier, speciaal gebrouwen voor de Britse soldaten in India, waarbij men ook extra hop en alcohol gebruikte om de lange reis te doorstaan.

Een normale porter heeft rond de zes procent alcohol, een Imperial versie kan tot wel veertien procent bevatten. Dat was een prettige bijkomstigheid voor de Russische hovelingen, wier hoge alcoholtolerantie (zeg maar gerust forse drankzucht) tot ver over de grenzen berucht was. Lokale brouwers probeerden eenzelfde bier te brouwen maar faalden hopeloos. De bierhandel floreerde, en als eerbetoon aan de Tsaren viel Russian Imperial Porter altijd buiten handelsverboden tijdens oorlogen. De bevolking kon verhongeren maar de dorst van de tsaar moest worden gelest.

Catharina de Grote, die bijna een eeuw na Peter regeerde, was uitzonderlijk gecharmeerd van Imperial Porter. Onder haar bewind verveelvoudigde de handel en bereikte de populariteit ervan het hoogtepunt: naar men zegt dronk het tsarenhof meer bier dan champagne.

Russian Imperial tip
Naast porter kennen we ook Russian Imperial Stout, een drogere, verder uitgegiste, variant. Hedendaagse versies van Amsterdamse bodem zijn er in overvloed: Two Chefs brouwt Dirty Katarina en Oedipus voert Kinder Yoga. Brouwerij ‘t IJ creëerde Ciel Bleu, samen met de chefs van het gelijknamige sterrenrestaurant in het Okura hotel. Helaas is deze RIS nu uitverkocht.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *