Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Bier en diabetes

Hoe zit dat nu precies met bier en diabetes? Lezer Koen van Schaick mailde erover: sinds enige tijd interesseert hij zich bijzonder in bier. Hij houdt vooral van de ‘dikke klappers’ zoals zware stouts. “Nu ben ik diabeet: welke bieren bevatten de minste koolhydraten, en zijn er überhaupt bieren die geen restsuiker bevatten? Een beginnend brouwer had er niet echt een antwoord op.”

Alcohol wordt gemaakt uit suiker, dat op zijn beurt uit het zetmeel van graankorrels wordt gemaakt. Het is gist dat voor deze omzetting zorgt, maar een volledige vergisting is onmogelijk. Bier zonder restsuiker bestaat niet: wel zijn er bierstijlen die veel minder restsuiker hebben. Saison bijvoorbeeld: de specifieke gist die hier wordt gebruikt haalt een torenhoge omzetting. Dat maakt het bier ook droog qua mondgevoel, maar suikervrij is het allerminst.

Alcohol verlaagt de bloedsuikerspiegel. Volgens het Diabetes Fonds “is een te lage bloedsuikerspiegel (‘hypo’) bij diabetes riskant. Het verschilt per persoon en situatie hoe snel dit gebeurt. Dit kan binnen een uur zijn, maar ook bijvoorbeeld pas ’s nachts – en dan kun je niet ingrijpen.  Het kan daarom na alcoholgebruik in de avond nodig zijn om voor het slapengaan extra koolhydraten te nemen om een nachtelijke hypo te voorkomen. Door zelf de bloedsuiker te checken, leer je hoe je lichaam reageert op alcohol en kun je er rekening mee houden. Dan is er geen reden om geen biertje te drinken.”

Voor diabetici geldt hetzelfde advies als voor andere consumenten: beperk het drinken van alcohol tot een glas per dag. Het Kenniscentrum Bier geeft op haar website van een aantal biersoorten het aantal koolhydraten. Ook is er een speciale pagina te vinden met informatie over alcohol en diabetes: https://www.kennisinstituutbier.nl/product/scheurblok-diabetes-alcohol

Het is wel heel belangrijk om te bedenken dat er geen algemeen geldende regel is. Volgens zowel het Diabetes Fonds als het Kenniscentrum Bier: “Diabetici leren hun insulinedosering aan te passen aan hun consumptie. De insuline/koolhydraatratio is voor iedereen anders. Het beste is om voor persoonlijk advies te overleggen met bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige of andere zorgverlener.” Mits Koen dus met mate geniet kan hij, als diabeticus, gerust bier drinken.

Restsuiker tip
Koen zegt van stevige stouts te houden: daarvan zijn er veel op smaak gebracht met chocolade, bruine suiker of Maple syrup. Dergelijke koolhydraten beïnvloeden de bloedsuikerspiegel ook: ze verhogen deze. Ook dat kan riskant zijn. Een diabeticus hoeft deze bieren niet vermijden maar past wel extra op.

1 Comment
  • Toon van den Reek
    maart 17, 2018

    Duvel heeft een zeer hoge vergistingsgraad, dus weinig restsuikers.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *