Dorst Lessen – Bierspecialist Rick Kempen over Bier en gezondheid

Of ik mij niet schaamde, met een wekelijkse column over bier in de krant? Wist ik dan niet dat zelfs een glas alcoholhoudende drank per dag al levensgevaarlijk was? Wat begon als een vriendelijk gesprek tussen twee mensen die bij toeval een bankje in de metro deelden dreigde te ontaarden in een forse reprimande.

De dame met wie ik in gesprek was geraakt was het slachtoffer geworden van wat je kunt bestempelen als ‘fake news’, maar dan echt. De duiding van een artikel in The Lancet, als zou je levensverwachting al verminderen bij het nuttigen van zeven alcoholconsumpties per week, bleek namelijk foutief. Er trad pas enig verschil op tussen drinkers en niet-drinkers bij stelselmatige consumptie van tien glazen per week. De stelling dat een glas per dag je leven verkort bleek incorrect en niet houdbaar.

Laat ik duidelijk zijn: alcohol kan levensbedreigend zijn, net zoals koffie drinken, het eten van appels of het oversteken van een straat. Ik wil alcoholmisbruik en de gevaren van alcohol niet bagatelliseren maar vrees de demagogie van de neo-Blauwe Knoop. Uiteindelijk is het leven zelf niets meer dan een sexueel overdraagbare aandoening met onveranderlijk dodelijke afloop. Dat mag geen reden zijn om dan maar onverantwoorde risico’s te nemen voor jezelf of je naasten – maar overdrijven is een kunst.

De Blauwe Knoop werd gedragen door mensen die zich rond de voorlaatste eeuwwisseling inzetten om drankmisbruik tegen te gaan, iets dat vandaag de dag in Nederland behoorlijk onder controle is. Feit: de alcoholconsumptie is in Nederland al jaren fors dalende, en Nederlanders beginnen op steeds latere leeftijd met drinken. Feit: meer dan 90% van de Nederlanders geniet met mate en op een verantwoordelijke manier van alcohol.

Verantwoord gebruik van alcohol moet de norm zijn, en de Nederlandse bevolking houdt zich in overgrote meerderheid aan die norm. Laten we niet meegaan met de anti-alcohollobby die vrijwel alleen de nadelen belicht: bier is, bijvoorbeeld, ook een sociaal smeermiddel. Eenzaam verpieteren op een glaasje water is wellicht erger dan een rijk sociaal leven in een fijn café. En er zijn grotere bedreigingen in de wereld dan gematigd genieten van een goed glas.

Alcoholvrije tip
Voor wie (even) geen alcohol drinken wil zijn er steeds meer smakelijke alternatieven op de markt. Alcoholvrij bier (dat niet meer dat 0,1% alcohol mag bevatten) vind je in allerlei kleuren, geuren en smaken. Bovendien bieden steeds meer cafés en winkels een rijke selectie aan smaakvolle maar alcoholloze bieren.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *