Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Bier en gluten

Verleden week schreef ik over bier en diabetes, en dat er op zich geen reden is voor diabetici om niet van een bier te genieten, mist men weet hoe het eigen lichaam op alcohol reageert. Nu is er ook een groep consumenten voor wie het drinken van bier helemaal niet zo probleemloos is: mensen met coeliakie, ofwel glutenintolerantie.

Bier kan gluten bevatten. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in diverse graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Deze graansoorten worden het meest gebruikt bij de bierbereiding. Tijdens het mouten wordt veel van het gluten afgebroken maar sporen ervan blijven vaak over. Mensen met coeliakie zijn er intolerant voor: het is een auto-immuunziekte waarbij het darmslijmvlies wordt beschadigd door gluten. Hierdoor wordt de spijsvertering verstoord en kan er een tekort ontstaan aan onder andere ijzer, calcium en vitaminen.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) raadt het drinken van bier zonder glutenvrij logo af. Niet iedereen met coeliakie reageert hetzelfde op een bepaald product en dus zal niet iedereen klachten krijgen, maar voorkomen is hier het best. In de afgelopen jaren zijn er meerdere technieken ontwikkeld om glutenvrij bier te produceren zodat er nu gegarandeerd glutenvrij bier op de markt is: vooral pilseners, maar ook bieren met een andere smaak.

In samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging lanceerde Bavaria een glutenvrije pils, gemaakt van gerst waaruit het gluten is verwijderd. Een vergelijk bier is Mongozo Premium Pilsener, gebrouwen van gerst en rijst in België: dit bier werd in 2012 en 2013 gekozen tot ’s werelds beste glutenvrije bier.
Maar er is meer dan pils alleen – bier met een avontuurlijker smaakprofiel is ook voor coeliakiepatiënten beschikbaar. Het Nederlandse Jopen Bier voert een smaakrijke India Pale Ale met de prikkelende naam ‘Hop zij met ons’ – gebrouwen met Mosaic hop heeft het uitgesproken tropische fruitachtige hoparoma’s. Het Schotse BrewDog draagt haar steentje bij met Vagabond Pale Ale. Ook hier veel aromatische hop die wordt gebalanceerd met een bijna biscuit achtige moutzoetheid. Iedere goedgesorteerde bierspeciaalzaak biedt deze bieren aan, en veel supermarkten hebben ze ook. Uw glutenvrije maaltijd kunt u met deze bieren smaakvol doen begeleiden.

Veiligheidstip
De individuele coeliakiepatiënt wordt geadviseerd om in overleg met zijn huisarts of diëtist vast te stellen óf en welke biertypes veilig in een glutenvrij dieet passen. Het logo glutenvrij garandeert veilige hoeveelheden gluten maar onnodig risico lopen wordt afgeraden. En natuurlijk geldt ook hier: geniet verstandig, geniet met mate.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *