Anders dan dat monniken in Europese kloosters eeuwen geleden al bieren brouwden die bol stonden van de restsuiker, en daarmee een ideale bron van voedingsstof waren tijdens de Vasten, is er geen direct verband tussen bier en Pasen te leggen. Opmerkelijk? Welnee, bier is duizenden jaren ouder dan dit belangrijke religieuze feest en net zomin is er een verband tussen wijn en Pasen te leggen. Drank en feest, kortom, bestaan al lang naast elkaar en laten zich prima combineren zonder dat daar iets diepers achter schuilgaat.
Laten we de paascommercie even voor wat die is, en kijken we dieper naar het Paasfeest, dan worden er wel degelijk mooie parallellen zichtbaar. In het Christelijk geloof viert men met Pasen de wederopstanding van Jezus vanuit de dood na zijn kruisiging. Het nieuwe leven, of een nieuwe vorm van leven – zelfs de term Paaslam (voor Jezus, die zich gewillig liet offeren ten bate van de mensheid en hen daarmee nieuw leven gaf) speelt hier duidelijk op toe. En dat is ook waar de lente om draait: de natuur ontwaakt, ontluikt en barst van het nieuwe leven, en levenslust – lammetjes huppelen blij door de wei.
Voor de brouwer was, met de komst van de lente, eeuwenlang de periode aangebroken dat er niet meer gebrouwen mocht worden. Voor de vergisting, die tot ruim tweehonderd jaar geleden vooral spontaan verliep (gist was nog niet ontdekt en haar werking niet ontsluierd) is een stabiele, relatief koele, temperatuur nodig en daaraan kwam in de lente een eind. Wel kwam er een periode aan waarin de bevolking graag een verfrissend glas bier op z’n tijd dronk, en dus zorgden de brouwers er voor dat zij aan het begin van de lente een serie brouwsels maakten die goed drinkbaar bleven tot de periode dat de temperaturen weer gingen dalen. Deze bieren, gebrouwen in maart en april, vormen in wezen de oorsprong van het bockbier – zowel de lentebock als de hersftbock.
Hedendaagse lentebockbieren hebben daar evenwel niet veel mee te maken. Het zijn commercieel bedoelde bieren met een toevallig paas- of lentethema, waarmee op zich niets mis is. Het is maar dat u het weet.
Smeertip
“Smeer het maar in je haar” zei mijn grootmoeder als iets haar niet beviel. Een vergezochte paascombinatie is echter een uitzonderlijk goede haarconditioner: meng de inhoud van een fles (donker) bier met een lepel olijfolie en een rauw ei: goed schudden. Stevig inmasseren, half uur wachten – volle, glanzende lokken zijn het resultaat!
Leave a Reply