Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Biercocktails

Bier is hot, cocktails zijn hot. Biercocktails worden hot, zoveel mogen we dus wel verwachten. Schoorvoetend wordt er mee geëxperimenteerd, terwijl sommige biercocktails al stokoud zijn. Hoe ‘vreemd’ is het idee, en wat kunt u er van verwachten?

De definitie van een cocktail is helder: het is een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Zo bezien kan bier al twee functies invullen – het is drinkbaar en bevat alcohol. Hoewel het gebruikelijk is om gedistilleerde drank te gebruiken in de bereiding van een cocktail is het dus bepaald geen verplichting. Sterker nog, indien wijn of bier wordt gebruikt zal de cocktail minder alcohol per volume bevatten, en dus minder ‘sterk’ smaken. Dit is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Een bijkomend voordeel van bier als cocktail-ingrediënt is de koolzuur die van nature aanwezig is. Het betekent dus dat alle biercocktails een sprankelend karakter hebben, en daarmee extra verfrissend smaken. Dit betekent wel dat bepaalde bereidingen problemen kunnen geven: shaken kan tot (overmatige) schuimvorming leiden. Builden (schenken) en stirren (roeren) geeft hoegenaamd geen schuimprobleem.

Een absolute klassieker is de Black Velvet: 2/3 stout, zoals Guinness, en 1/3 mousserende wijn – zoals champagne, maar cava of prosecco voldoen prima. Schenk eerst de stout in, laat het schuim iets wegtrekken en schenk over de bolle kant van een lepel de mousserende wijn op: deze blijft dan ‘liggen’ op het zwaardere bier.

Een klassieker uit San Francisco is de Steamroller: een soort van Amerikaanse kopstoot. Plaats eerst een groot glas in de vriezer. Meng dan gelijke delen vlierbloesemlikeur, verse citroensap en rye whiskey met een half deel kersenlikeur en doe dit in een voor de helft met ijsblokjes gevulde shaker. Goed schudden tot de shaker beslaat en zonder het ijs in het gekoelde glas schenken. Schenk het glas verder vol met Anchor ‘Steam Beer’, een klassiek bier uit San Francisco. Plaats een schijf citroen op de rand van het glas.

Nederlandse biercocktail
Collega-biersommelier Jet van de Griendt maakte de Dutch 75: u neemt 10 ml limoen siroop, 20 ml citroensap, 40 ml Gin en 90 ml witbier. Doe siroop, sap en gin in een cocktailshaker, voeg veel ijs toe en schud tot de shaker beslaat. Schenk in een gekoelde flûte en top af met witbier. Garneer met een stuk citroenschil.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *